Русија Србија

УДАРНО! ПОСТИГНУТ ДОГОВОР ПУТИНА И ВУЧИЋА: Ово је цена гаса за Србију

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Сочију са председником Русије Владимиром Путином.

– Разговарали смо о много тема и хоћу да му се захвалим на гостопримству! Количина, цена гаса, треба нам сада око 13 милиона кубних метара гаса, то су све тешка питања. Ми смо постигли нешто што смо једном поменули, што смо покушали и председник Путин је показао пријатељство. Успели смо да у наредних шест месеци добијемо цену гаса од 270 долара за хиљаду кубика гаса, као и повећање количине гаса и флексибилност за коју сам посебно молио – рекао је председник Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да су разговарали о дугорочном уговору.

– Могу две ствари важне да кажем, под један оно што је рекао председник Путин – Александре биће добро решење и бићете задовољни и под два да елементи о којима смо разговарали говоре о томе и да ћемо после шест месеци имат изузетну цену и повећање обима и флксибилност.

Истиче да се на овај начин штеди више од 300 милиона евра, што је, каже, један национални стадион, а добили смо и сигурност за снабдевање.

– Био је и више него фер, капа доле председнику Путину, велико хвала! Разговарали смо о много тема, три сата смо разговарали… Он је схватио колики је значај гаса за нашу земљу, и цена, и количина. Постигли смо нешто што смо покушали и председник Путин је показао пријатељство према Србији… Добили смо невероватну цену од 270 долара по кубном метру гаса у наредних шест месеци, као и повећање количине гаса и флексибилност за коју сам посебно молио – рекао је Вучић.

Ситуација у региону

– Русија ће наставити да подржава Србију по питању КиМ. Путин је имао око 90 питања за мене из различитих области, ја сам имао својих 10 обимнијих тачака. Разговарали смо о КиМ, дуго смо причали о ситуацији у целом региону, о притисцима, о непостојању жеље код Албанаца за дијалогом. Разговарали смо о изградњи железница. Упознао сам га са различитим променама односа у региону.

– Пажљиво и детаљно смо разговарали о томе, али и нашој сарадњи у изградњи железница, али и бео воз линија које су од великог значаја. Разговарали смо о радио фармацији, о војно-техничкој сарадњи – рекао је председник Србије и напоменуо да је замолио Путина, да се убрза реализација одређених договора, посебно допремање тзв. корнета (лансирне рампе) у Србију.

– Рекао сам да не жалимо и не кукамо када наше комшије добијају наоружање на поклон и купују најмодерније авионе. То је њихов посао и честитамо им, али наш посао је да не смемо да будемо слаби и џак за ударање. Морамо да будемо веома, веома снажни – рекао је Вучић.

Председник је потврдио да ће Путин посетити Србију између маја и септембра следеће године.

– Није било питање адута, он је на моје изненађење сувише лепо говорио и о мени лично, да нисам ни сањао да ће тако да говори. Он поштује самосталне и независне лидере, он то поштује. Разговарали смо као блиски пријатељи и да будем сасвим сигуран, око ствари око којих Русија може да помогне, Србија неће бити остављена на цедилу. Рекао ми је – Александре ево плати 330,340 или 350 уз гипкост ми бисмо направили овде славље, овај човек је дао по истој цени, шест месеци по 270. То је велики новац за нашу земљу – нагласио је још једном председник Вучић.

Како се сазнаје из делегације у Сочију, председник Вучић веома је задовољан састанком са председником руске федерације Владимиром Путином

Према сазнањима Пинка, председник Вучић је после састанка, на путу до сале за ручак, рекао да је веома срећан и задовољан.

Извор: Курир