Регион

УДАРНО! Русија и Кина поставили ултиматум – Сада је на САД да то прихвате или растуре БиХ

Одлука да не буде дозвољено обраћање Кристијана Шмита на сједници Савјета безбједности УН била је очекивана. Епилог није могао бити другачији.

То што се по медијима спиновало да би он могао бити нови Педи Ешдаун – било је нереално и ни на чему утемељено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каже ово у интервју за “Глас Српске” професор на Факултету за дипломатију и безбједност у Београду Душан Пророковић поводом доношења резолуције о продужењу мандата ЕУФОР-а у БиХ, те доношења одлуке, а на инсистирање Русије и Кине да се не дозволи Шмиту обраћање пред тим тијелом.

Русија и Кина су оспориле његов избор за високог представника и било је потпуно нормално да блокирају и његов извештај о БиХ, али и само појављивање на овој седници. Мислим да ћемо то и даље гледати, ако се буду понављале овакве и сличне сесије не само у УН већ и у неким другим међународним организацијама.

Што се ЕУФОР-а тиче и одлуке да им се продужи мандат, и то је било очекивано, јер тренутно нема других решења. НАТО није спреман да шаље неке нове војне снаге у БиХ, а питање је и по ком правном основу би то могло бити учињено – истакао је Пророковић

ГЛАС: Да ли је ово почетак краја непризнатог мандата Кристијана Шмита и евентуалног гашења ОХР-а?

ПРОРОКОВИЋ: Мислим да је почетак краја Шмитовог мандата био начин на који је дошао у БиХ. Он је високи представник у једном ентитету. Верујем да ће он покушати да остане “активан” око измена Изборног закона БиХ. И то је његов максимум који му је тренутно на располагању. А што се Српске тиче, претпостављам да ће Вашингтон наставити са притиском, али не треба заборавити и да имамо Русију и Кину које инсистирају на доследној примени Дејтона. У тим околностима, утицај Шмита ће стварно бити минималан.

ГЛАС: Да ли очекујете да специјални изасланик Бијеле куће за западни Балкан Габријел Ескобар посегне за санкцијама?

ПРОРОКОВИЋ: Проблем представља та нека нова генерација америчких политичара, а којој припада и сам Ескобар. Они мисле да и даље могу користити елементе присиле из деведесетих. Та политика је последњих година претрпела много пораза јер су се промениле околности. Свет више није исти. Ескобар својим тврдим ставом неће ништа постићи осим што ће додатно испровоцирати “незападне актере” глобалне политике да реагују. Након његових првих јавних иступа видљиво је да се он понаша попут слона у стакларској радњи и ако настави с тим – то ће и политичку кризу у БиХ учинити још комплекснијом. Једини прави пут је да се решења траже у мултилатералном формату. У ову причу се морају укључити Русија, Турска, али и Кина.

ГЛАС: Како онда уопште распетљати овај политички чвор?

ПРОРОКОВИЋ: Опција “А” је да се врати на изворни Дејтон. И то мора бити учињено, као што сам већ поменуо, у мултилатералном формату. Није довољно да само Запад нешто гарантује, јер показало се да те гаранције нису довољне. Мора се наћи најмањи заједнички именилац како БиХ може функционисати. Ако то не може, онда опција “Б” – мирна дисолуција. Да ли ће то раздвајање бити само функционално па ће се ићи на конфедерацију или “растурање” државе на три дела, то у овом тренутку не могу да кажем, али видим спремност Русије и Кине да се иде на опцију “А”. Сада је на САД да одлуче, да ли су за то или ће последице бити ово друго.

ГЛАС: Харис Силајџић предложило је да ЕУФОР пошаље своје трупе у Брчко, али је командант ове војне формације, одбацио такву могућност.

ПРОРОКОВИЋ: Оно што је он тражио не може нико да подржи. То су политичке флоскуле које се користе само за мобилисање сарајевске чаршије. То није политика, него класична пропаганда. Провокација.

 

 

 

 

 

 

Извор: glassrpske.com