Свет

УДАРНО! Срушио се Ф-35!

Покушај пилота ловца Ф-35 да сустигне руског ловца Су-30 завршио се падом борбеног авиона пете генерације између обала Кипра и Египта.

До таквих закључака дошли су стручњаци након што је шеф британског Министарства одбране неочекивано најавио покушаје британских ловаца да ометају развој напада руских авиона на ударну групу Британске морнарице, коју предводи носач авиона „HMS Qeen Elizabeth“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према наводима новинара Сохуа, британски ловац Ф-35 је највероватније покушавао да сустигне руски борбени авион који је полетео из ваздухопловне базе Хмејмим да би контролисао ситуацију у региону или да би вежбао удар на ударну групу носача авиона.

Међутим, током лета, вероватно због грешке посаде или пилота ловца на носачу авиона, дошло је до техничког квара и авион Ф-35 се срушио у Средоземном мору јужно од Кипра.

„Британски пилот је покушао да пресретне руски Сухој Су-30, али је из неког разлога авион изненада изгубио контролу и срушио се у море.

Ове податке је индиректно потврдио и сам министар одбране Волас, наводећи да је било укупно 30 покушаја пресретања руских авиона када су се бродови НАТО-а враћали из Тихог океана у Европу преко Средоземног мора.

Очигледно, ово је срамота за Лондон “ – наводи се у чланку новина „Соху”.

Недостатак званичних коментара о овоме из Лондона првенствено је последица чињенице да би, ако информација постане јавна, онда би бескорисност британских ловаца Ф-35 могла да изазове немир у друштву, јер то значи да су најновији британски ловци неподобни за борбу.

Треба напоменути да руска страна не коментарише изјаву Бена Воласа о провокативним летовима ловаца Ваздушно-космичких снага Русије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs