Свет

УСВОЈЕН НОВИ ЗАКОН: Затвор 2 године за оне који „шире лажи о вакцинама“!?

Фото: Pixabay.com

Људи у Великој Британији који објављују „лажне информације“ о вакцинама на интернету могли би се суочити са две године затвора према новом закону.

Предлог закона о безбедности на интернету, описан као „главни закон за борбу против злостављања и мржње на интернету“, суочио се са жестоким критикама група за грађанске слободе због свог широког опсега.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Закон би створио кривично дело „свесне лажне комуникације“ које ће, према Тајмсу, „инкриминисати оне који шаљу или објављују поруку за коју знају да је лажна са намером да изазову „емоционалну, психичку или физичку штету публици“. Владини извори су навели пример антиваксера који шире лажне информације за које знају да су неистините”.

С обзиром на то да су власти скоро све врсте информација о пандемији и вакцинама сматрале „лажним“, за које се касније показало да су истините, ово је застрашујућа перспектива.

На пример, тврдње да вакцине нису у потпуности ефикасне у заустављању ширења КОВИД-19 некада би се сматрале „нетачним“, али је та позиција сада доказана чињеница.

Предлог закона би такође променио тренутни строг стандард „непристојног“ или „грубо увредљивог“ садржаја у много ширу дефиницију „штетног ефекта“ када се одлучује да ли је објава или порука инкриминишућа.

Ово је више у складу са британским законима о говору мржње који одређују да ли је чин говора мржње или „инцидент мржње“ почињен не на основу тога да ли се то заиста догодило или не, већ на основу наводне жртве која се осећа као да је била на мети.

„Нови прекршаји ће укључивати такозване „пиле-онс“ у којима се одређени број појединаца придружује другима у слању узнемиравајућих порука жртви на друштвеним мрежама“, пише Тимес.

А ако мислите да ће то зауставити левичарску мафију која рутински формира „пиле-онс“ против конзервативаца због изражавања супротног мишљења, размислите поново.

Закон ће бити селективно примењен против људи који критикују или исмевају оне који се сматрају „потлаченим мањинама“, упркос томе што такве групе имају пуну подршку државе и све културне институције.

Закон више добија на значају уз помоћ немилосрдне пропаганде о злостављању фудбалера тамније пути на интернету, упркос чињеници да већина злоупотреба потиче из иностранства, углавном из земаља Блиског истока.

Извор: Нулта Тачка/SummitNews