Србија

ВАКЦИНА ЋЕ БИТИ УСЛОВ ЗА УЛАЗАК У ЕУ? Огласила се портпаролка Европске комисије и открила све!

Фото: јутјуб

ХОЋЕ ли вакцине против вируса корона бити обавезне за све оне који крећу на новогодишње празнике и зимовања широм Европе? „Новости“ су покушале да нађу одговор на ово хипотетичко питање које се поставља у јавности.

– Не, то није истина. Од 1. јула ове године ступила је на снагу Уредба ЕУ о дигиталним ковид-сертификатима. ЕУ дигитални ковид-сертификат је доказ да је особа или вакцинисана против ковида 19, или да је добила негативне резултате теста или да се опоравила од болести – истакла је за „Новости“ Џордис Фероли, портпаролка Европске комисије задужена за ова питања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С правне тачке гледишта, дакле, све је јасно: вакцина није обавезна. Ствари, међутим, могу да се искомпликују у пракси. Јер, Европска комисија само даје препоруке земљама чланицама како да се понашају током пандемије, али државе то нису у обавези да прихвате и свака се понаша сходно својим унутрашњим правилима. Оно што, рецимо, важи за Мађарску или Грчку, не важи за Немачку или Белгију. Зато је неопходно детаљно се распитати при амбасади сваке земље пре поласка на пут, да би се избегла непријатна изненађења.

Европска комисија је, такође, утврдила зелену листу на којој се налазе све оне земље у којима има мање од 75 заражених на сто хиљада становника. Препоручено је да њихови грађани слободно улазе у државе чланице ЕУ, а из осталих само из преке потребе. А дочек или скијање нису од суштинског значаја.

 

Извор: Новости.рс