Свет

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: „Морамо да уведемо 3Г“

С обзиром на све већи број новозаражених, све су гласнији захтеви за пооштравање корона мера у Немачкој.

Председник немачке Лекарске коморе Клаус Раинхард изјаснио се за значајно проширење примене тзв. правила 2Г, пише Дојче Веле.

У целој земљи, како је истакнуо, само вакцинисаним и онима који су преболели корону треба дозволити посете ресторанима, јавним догађајима и биоскопима.

Ако је неопходно, потребне су мере увођења карантина за невакцинисане особе, каже овај лекар.

„Када је у питању осигурање стационарне неге, сматрам да је то оправдано. Уосталом, тренутно су углавном невакцинисане особе те које морају да се лече због тешког тока болести у клиникама“, истакао је још Рајнхард.

Лаутербах за проширење правила 2Г

Здравствени стручњак СПД-а Карл Лаутербах захтевао је да се правило 2Г „примењује на свим подручјима која нису у склопу набавке свакодневних потрепштина, као што су продавнице хране или дрогерије“.

Сличну изјаву дао је и генерални директор Немачке асоцијације градова Хелмут Деди.

Виролог Џонас Шмит Чанасит с друге стране, упозорио је да се не прецењује ефикасност правила 2Г.

Оно даје „лажну сигурност“, рекао је он за Дојчландфунк.

И вакцинисане особе се могу заразити и пренети вирус, чак и ако је вероватноћа да ће се то десити мања.

Ако се заиста жели сигурност, само формула 1Г може бити од помоћи – реч је о тестирању свих, без обзира на то јесу ли вакцинисани, невакцинисани или излечени.

У Немачкој је од овог понедељка Саксонија прва савезна покрајина која у целости имплементира 2Г у свим деловима јавног живота.

То значи да само они који су се опоравили или су вакцинисани имају приступ затвореним ресторанима, дискотекама или просторима за рекреацију и културу.

У борби против четвртог такласа короне Аустрија је у петак одлучила да уведе 2Г широм земље.

Осим тога, према Рајнхарду, радна места морају постати сигурнија. „То значи: вакцинисани, они који су оздравили или тестирани“, изјавио је он за лист Пасе Нове Прес. Позвао је политичаре широм земље да делују.

„Сада су нам потребна јасна правила да прекинемо ланце инфекције.“

Баварски премијер Маркус Содер такође захтева строжа правила на радном месту:

„Потребно је увести формулу 3Г на радном месту у целој Немачкој“, рекао је шеф баварског ЦСУ-а новинарима медијске групе Функе.

„И послодавци морају имати право поставити питање јесу ли запослени вакцинисани или тестирани.“

У неким жариштима короне у овој покрајини већ се проводи 2Г јер Баварска спада у подручја с највећим бројем случајева инфекције коронавирусом.

Лекари запослени у јавној служби у Немачкој позивају на значајно проширење брзих тестова на ковид и за вакцинисане особе.

„Што је веће ширење, то је нужније тестирање вакцинисаних особа, поред оних које нису вакцинисане“, изјавила је председница Савезног удружења лекара запослених у јавним здравственим установама Уте Тајхерт за медијску групу Функе.

Она је истакла и да су вакцинисане и тестирање потпуно различите ствари и заложила се за темељно преиспитивање „досадашње фактичке једнакости вакцинисаних, излечених и тестираних особа у виду правила 3Г“.

Из сектора малопродаје и угоститељства такође су упутили позив покрајинским владама и савезној влади да што пре поново уведу бесплатне брзе тестове.

„Тестови на корону морају поново бити бесплатни, иначе је ризик једноставно превелик јер ће многи, настојећи да избегну трошкове, заразити друге особе“, изјавио је извршни директор трговинског удружења ХДЕ Стефан Гент за лист Аугсбургер Алгемеијн.

Директорка немачког удружења хотелијера и власника ресторана Дехога Ингрид Хартге такође је позвала савезну владу да преузме трошкове тестирања.

Шодер захтева више тестирања и трећу дозу
Од 11. октобра многи људи у Немачкој више се не могу бесплатно тестирати на коронавирус.

Оправдање за то била је чињеница да су понуде за вакцинацију биле доступне великом броју људи.

Баварски премијер Шодер се сада залаже да брзи тестови на корону „поново буду бесплатни“.

Он такође препоручује проширење примене треће дозе вакцине на укупну популацију, повећавши тако притисак на Сталну комисију за вакцинацију.

„Бустер доза мора бити могуће за свакога коме је потребно и ко то жели“, рекао је Шодер.

„Помогло би када би Стална комисија за вакцинацију дала општу препоруку.“

Савезни и покрајински министри здравства већ су јуче одлучили да додатна вакцина буде доступна свима.

„Бустер вакцинација би након шест месеци требала постати правило, а не изузетак“, рекао је савезни министар здравства Јенс Спах.

Комисија за вакцинацију је до сада препоручивала само допунску дозу за одређене групе људи.

Немачка је објавила рекордно висок број броја заражених на седмодевном нивоу од 2.011 потврђеног случаја коронавируса на 100.000 становника, саопштио је Институт Роберт Кох (РКИ) у понедељак ујутро.

То је највиша бројка за недељу дана од почетка пандемије ковида19.

Бројка у понедјељак је повећање са 154.5 у четвртак и 130.2 недељу дана пре.

Пређашњи рекордни број на недељном нивоу од 197.6 објављен је 22. децембра 2020. на врхунцу другог таласа пандемије.

Стручњаци кажу како треба узети у обзир да је за разлику од годину пре много људи у Немачкој сада вакцинисано и рекли су да јеброј заражених поготово висок међу врло старим људима, који су у високом ризику од ковида19.

Зато стручњаци верују да би здравствени систем у земљи требало да буде у стању да поднесе већи број заражених него пре почетка вакцинације јер вакцина нуди врло добру заштиту од тешке болести.

Привремена влада канцеларке Ангеле Меркел суочава се с дилемом.

Министри техничке владе оклевају да донесу и радикалне мере док су у току коалицијски преговори о формирању нове владе након септембарских избора.

Преговори су показали мало сигнала да су уопште близу закључка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/INDEX.HR

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2021.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930