Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Пали уговори; проверите да ли је ваше место на списку

Представници Министарства рударства и енергетике и 37 локалних самоуправа потписали су данас уговоре о суфинансирању програма за уградњу соларних панела.

Вредност пројекта износи око 390 милиона динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у званичној документацији објављеној на сајту ресорног министарства, градови и општине који су добили средства на јавном позиву су: Краљево, Бојник, Босилеград, Пријепоље, Свилајнац, Ужице, Ивањица, Владимирци, Сечањ, Врање, Рача, Врњачка Бања, Јагодина, Пећинци, Крагујевац, Параћин, Бољевац, Рашка, Мајданпек, Ћуприја, Нови Пазар, Аранђеловац, Смедерево, Звездара, Бор, Владичин Хан, Сокобања, Мало Црниће, Ариље, Чачак, Обреновац, Нови Сад, Земун, Алексинац, Лучани, Барајево и Апатин.

Уговоре је уручила министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић која је изјавила да је држава суфинансирањем пројеката за замену столарије и уградњу соларних панела покренула највећи процес који ће трајати у нашој земљи наредних неколико година, а то је процес једне здравије, одрживије и зелене Србије.

„То не значи само зелену Србију и зелену транзицију у области енергетике, него значи потпуну промену свега онога што ћемо радити, начина на који ћемо производити и функционисати у наредним деценијама“, рекла је Михајловић новинарима после уручења уговора.

Истакла је да се 37 локалних самоуправа потрудило и направило услове да се појаве на конкурсу које је расписало Министарство рударства и енергетике за субвенционисање постављања соларних панела.

„Ове локалне самоуправе су показале јасну свест о томе да неке ствари морамо да мењамо када је у питању енергетика, када је у питању трошење топлотне и електричне енергије и да уопште нема ниједног разлога да Србија која као земља има огроман број сунчаних дана не пронађе и нема услове да искористи на тај начин да помогне својим грађанима да поставе соларне панеле на својим кућама“, рекла је Михајловић.

Навела је да су пројекат замене соталарије и пројекат уградње соларних панела резлутат заједничког рада Министарства и локалних самоуправа и најавила да ће идуће године бити још више таквих јавних позива и да ће свако домаћинство у нашој земљи имати могућност да замени столарији или постави соларни панел.

Циљ програма енергетске санације кућа – уградња соларних панела је унапређење енергетске ефикасности и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима. До 50 одсто инвестиције за уградњу соларних панела обезбеђују држава и локалне самоуправе, а 50 одсто сами грађани као купци. Од тога 25 одсто финансирају локалне самоуправе, 25 одсто Министарство рударства и енергетике и 50 одсто грађани.

Максимална снага соларне електране која се финансира са 50 одсто средстава је шест kW, очекивана производња електричне енергије из око 500 соларних панела је 3.000 MWh, док ће се 3.300 тона мање угљен-диоксида емитовати производњом из соларних панела.

Колики су износи предвиђени за свако од наведених места може се погледати на сајту поменутог министарства.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг