Србија

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА СТЕВАНОВИЋА: Прилив тешких болесника се не смањује иако пада број прегледа! Ево шта нас чека!

Фото: Јутјуб

КАДА је болница дупке пуна и нема места за нове болеснике, пацијенти нам уместо у болничким собама леже у трпезаријама, упозорио је директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије др Горан Стевановић!

Према његовим речима, епидемиолошка ситуација последњих дана јесте мало боља, али смо још далеко од времена када ћемо моћи да се опустимо и укинемо мере. Како каже, за сада нема места нади да ћемо се ускоро вратити животу који је постојао пре короне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доктор Стевановић упозорава да је Инфективна клиника месецима пуна чак 100 одсто, али и више јер су понекад приморани да проширују капацитете.

– Кажем више од 100 одсто, јер у тренуцима када је систем пребукиран и када треба сместити нове болеснике, ми убацујемо кревете и у неке просторије које раније нису биле намењене за болесничке собе, рецимо трпезарије. Нема места нади да ће ускоро бити добри резултати и да ће се грађани Србије вратити у нормалност која је постојала пре короне – рекао је он, и додао:

У последња три дана смањен је број прегледа у амбуланти, али се нажалост не смањује прилив тешких болесника. Докле год имамо велики број људи у јединицама интензивних нега, док имамо хиљаде људи на болничком лечењу и док имамо 50 људи који нам дневно умиру, потребно је имати чврсте мере које ће омогућити колико год је могуће смањивање даљег заражавања.

Он каже да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији ипак мало стабилнија, али и даље имамо много пацијената с тешком клиничком сликом и не смемо да се опустимо.

– Док год не будемо постигли на глобалном нивоу изузетно висок степен вакцинације, вирус ће се ширити. Дешаваће се да у једним земљама бројеви падају, док у другим расту. Вртећемо се у једном зачараном кругу неко дуже или краће време, што зависи од тога како се будемо односили према вирусу. Морамо да се прилагодимо на нову реалност, јер имамо вирус који је и после оволико времена борбе с њим непредвидив – напомиње др Стевановић.

Министар здравља др Златибор Лончар каже да нико не може да тврди да је ово последњи талас епидемије.

– Обавеза нас лекара је да не дајемо људима лажну наду или да се превише опуштамо, јер ми као лекари не можемо да се опустимо када дневно имамо 50 мртвих и нико нам не гарантује да је ово последњи талас и да неће доћи следећи! Ковид пропуснице дале су најбоље резултате у мотивисању младих да се вакцинишу против короне. Вакцинација је једини начин да победимо пандемију, враћамо се нормалном животу ако се млади вакцинишу – рекао је министар.

 

Извор: Информер.рс