Спорт

Велика туга! СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА, ФЕДЕРЕРОВ ТЕНИСКИ ОТАЦ И ВОЗАЧ СУ ПОГИНУЛИ: Скренули са пута и упали у реку

Роџер Федерер је напунио 40 пре два месеца, а пре 19 година догодила се трагедија која је обележила живот и каријеру славног швајцарског тенисера.

Као што је Новак имао Јелену Генчић, Надал свог ујака Тонија, тако је Федерер имао Питера Картера за кога љубитељи тениса нису толико чули.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред Северина Лутија који му је тренер и пријатељ више од 20 година, управо је Картер упознао младог Роџера са тенисом кад је имао девет година.

– Приступ раду је много важно Аустралијанцима. Мислим да сам доста профитирао као млад тенисер и Питер Картер је био јако важан у формирању мог карактера – рекао је својевремено Федерер.

Убрзо је све кренуло трагичним тоном, његова жена је оболела од канцера, након успешне борбе хтели су да оду на одмор на романтично путовање.

Федерер им је предложио државу одакле је његова мајка – Јужна Африка.

Недељу дана после Федереровог 21. рођендана (8. август 2002. године) и Картеровог који би напунио 37 (9. август), Питер је са својом супругом Силвијом кренуо на сафари по Националном парку у Јоханесбургу. Тада се догодила стравична несрећа када је возач скренуо са пута, пошто је морао да скрене да би избегао судар са комбијем. Возач и Питер су погинули на лицу места јер је њихово возило пролетело кроз ограду места и упало у реку.

Федерер је сазнао за ову вест док је учествовао на турниру у Канади. Постоје наводи да је тада Роџер трчао по улицама Торонта „вриштећи и плачући“, да га је погодила та трагедија и да је био неутешан дужи временски период. На првом мечу Дејвис купа након тога, носио је мајицу са увезаним Картеровим именом на леђима.

– Питер Картер имао је највећи утицај на моју технику, о којој људи толико причају. Годинама сам то усавршавао, али он је поставио темеље и зато сам толико срећан што су његови родитељи гледали како овде освајам титулу. То ми јако значи“ – рекао је у Мелбурну ове године

Када га је новинарка упитала шта би му рекао када би га видео Питер са својих 20 Гренд слемова, Швајцарац није могао да исконтролише емоције и сузе су саме потекле:

– Надам се да би био поносан. Хтео је да не будем проћердали таленат, његова смрт је био позив за буђење, због тога сам тренирао још јаче. Веома сам био срећан да сам имао праве људе у право време, јесам ја донео одлуке у свом животу, али имао сам среће на путу – рекао је Роџер.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com