Свет Србија

Велики обрт! АМЕРИ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА АЉБИНУ КУРТИЈУ!

Премијер Косова Аљбин Курти по ко зна који пут је наставио да провоцира, па је тако поново изјавио да би гласао за уједињење Косова и Албаније. Аналитичари то оцењују као скретање пажње јавности на косовско питање, али и као нови доказ да Курти спроводи политику која није комплементарна са политиком ЕУ и САД.

Курти своје великоалбанске идеје није крио ни у интервјуу за швајцарски онлајн магазин “Моноки” неколико дана пошто је његов покрет “Самоопредељење” доживео крах на локалним изборима на Косову и постао тек трећа албанска странка по снази.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, Косово је прогласило независност од Србије, а не од Албаније.

У будућности, ако би се то представило као демократски референдум, гласао бих за то, али понављам, само ако је спроведено на миран и демократски начин – рекао је Курти на питање како би гласао на референдуму о уједињењу са Албанијом.

Курти је поновио да би централни део будућег свеобухватног споразума између Косова и Србије требало да буде међусобно признање и да би обе стране требало да се обавежу да не нападају једна другу.

Занимљиво да се Курти годинама већ залаже за уједињење са Албанијом, а притом упорно одбија идеју “Опен Балкан” који подразумева успостављање такозваног мини-шенгена или отварање граница за Слободан проток људи и робе у земљама Западног Балкана.

Уз овакву Куртијеву реторику и понашање тешко је очекивати да Београд и Приштина у скорије време седну за заједнички сто, а камоли дођу до свеобухватног споразума.

На реакцију из Београда није требало дуго чекати.

Брнабић: Брине недостатак реакције међународне заједнице
Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да изјава Куртија да би у будућности гласао за уједињење Косова и Албаније може озбиљно да дестабилизује цео регион.

Та изјава је само још један камен у подривању темеља регионалне стабилности и регионалне безбедности. Та изјава може да изазове велике потресе у целом региону. Јасна је политика Аљбина Куртија коју он, чини ми се, не крије. Оно што много више брине је недостатак реакције међународне заједнице – изјавила је Брнабић.

Ђукановић: Курти жели да скрене пажњу на себе

Због чега Курти опет даје запаљиве изјаве покушао је за “Блиц” да објасни Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику.

– Курти се налази у деликатној позицији због тога што нема добар однос ни са новом америчком администрацијом као што није имао добрад однос ни са претходном администрацијом Доналда Трампа. Ово изјавом жели опет да привуче пажњу на себе и наметне се као неко кои ма значајну улогу у регион. На тај начин он хоће и да скрене пажњу међународне јавности са БиХ на Косово – наглашава Ђукановић.

Како каже, Куртијева изјава није никаква новост.

– То је његова константна политика која нема међународну подршку па сам тим тај план и није реалан. С друге стране, Курти упорно одбија да имплементира Бриселски споразум. На тај начин и изјавама о уједињењу са Албанијом покушава да додатно хомогенизује своје бирачко тело које је у великом делу изгубио на недавним локалним изборима у односу на парламентарне изборе у фебруару – подвлачи Ђукановић.

Наш саговорник апострофира да Курти у више сегмената показује активности које нису комплементарне са политиком САД-а.

– “Отворени Балкан” је један од приоритета политике САД за цео регион, али се тој идеји Курти противи од самог покретања 2019. године. Такође, није спровео ниједну тачку Вашингтонског споразума потписаног у септембру прошле године – закључује Ђукановић.

Ђурић: Курти отворено против независности КиМ

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић оценио је да је Аљбин Курти показао да Косово не тежи ка независности, већ уједињењу са другим земљама.

Ђурић је Куртију иронично захвалио на томе и поручио му да то није пројекат који је тако жустро рекламирао међународној заједници и да ствари тако не функционишу.

– Ево једног занимљивог обрта. Премијер Косова* Аљбин Курти је сада отворено против „независности Косова“. Без икаквог покушаја прикривања, тежња за одвајањем од Србије није више тежња за независношћу, већ је постала тежња за уједињењем са другим државама. Хвала што сте то разјаснили – написао је Ђурић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс