Србија

ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ ИСПРЕД ПРЕДСЕДНИШТВА: Народ се дигао против ЗАКОНА О РЕФЕРЕНДУМУ И ЕКСПРОПРИЈАЦИЈИ – блокираћемо АУТОПУТ

Испред Председништва Србије на Андрићевом Венцу почео је протест „Ми знамо да земљу не дамо, а ви?“, против измена закона о референдуму и експропријацији. 

Шта знамо до сад?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Протест организују еколошке организације, а повод окупљања је долазак Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша.

– Организатори протеста раније су навели да ће изменама Закона о експропријацији бити омогућено да се буквално све прогласи за јавни интерес и у складу са тим одузме уз накнаду.

19:10 Пољопривредници: „Не дамо ђедовину“, окупљени узвикују „Лопови“

19:00 „Сви у Лозницу у понедељак“

„Ако падне Лозница пашће и цела Србија“, поручио је окупљенима Златко Кокановић.

18:50 Божа Прелевић: „Десет посто Београђана, један сат, довољно за промену“

Скупштина Слободне Србије позвала грађане да не буду немоћни сведоци, док се закони доносе у тишини.

„Немојте да дозволите да нас деле“, поручује Прелевић.

18:40 Јелена Ступљанин: „Вечерас бранимо оно што је наше“

Глумица Јелена Ступљанин рекла је да Србија не сме да постане држава где се пијаћа вода и земља уништавају ради копања литијума и бора.

„Рио Тинто и сви слични њима, марш из Србије“, поручила је глумица.

18:30 Окупљени узвикују „Не дамо Србију“

Манојловић најавио блокаду ауто-пута у трајању од сат времена ако се усвоје поменути закони, а председник их буде потписао.

18:25 Протест отворен рекламом против „Рио Тинта“

На почетку протеста пуштен је видео спот о Рио Тинту. Окупљено је више стотина грађана. Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законистости поручио је да Србија није на продају.

Навео је да је на састанку са Делегацијом ЕУ у Србији згрожен подршком коју Европска унија даје компанији Рио Тинто.

Како сазнаје Нова.рс, планирано је да се од Андрићевог венца иде до Трга Републике, Светогорском улицом до зграде РТС-а, па одатле до Владе Србије.

Полиција је затворила Улицу краља Милана за саобраћај, где су се активисти окупили испред зграде Председништва Србије. За сада је окупљено око 200 активиста.

Међу окупљенима налазе се глумице Бојана Новаковић и Јелена Ступљанин, епидемиолог Зоран Радовановић, новинар Срђан Шкоро, професорка Биљана Стојковић, представници еколошких организација и Скупштине Слободне Србије.

Окупљени носе транспаренте „Не дамо Јадар“, „ЗаУСТАВимо преКРАЈање“, „Загађивачи, од народа нисте јачи“, „Знамо да не дамо“.

Протест организују еколошке организације, а повод окупљања је долазак Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша.

Присуство на протесту најавили су из „Еколошког устанка“, иницијативе „Крени-промени“, „Не дамо Јадар“, Чувари ватре, али и других организација и грађана који су против нових измена закона.

„Несумњиво је да ће предложене измене бити усвојене имајући у виду да већину у парламенту чине чланови Српске напредне странке. Ово је само један у низу закона и измена закона које актуелна власт брзински усваја како би несметано реализовала пројекте попут београдског метроа или ‘Јадра’ Рио Тинта“, наведено је у позиву за протест.

Извор: Нова