Србија

ВУЧИЋ САОПШТИО: Од 1. јануара за свако прворођено дете 300.000 динара! Ево шта још грађани могу да очекују!

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је данас нове демографске мере, међу којима је 300.000 динара за прво дете и да за студенткиње труднице не важе испитни рокови.

Вучић је говорио и о јучерашњем разговору о Косову и Метохији који је имао с Мирославом Лајчаком и истакао да Србија тражи разговоре са Приштином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је на почетку обраћања говорио о новим демографским мерама.

– Данас говоримо о неколико важних тема. Почећу са једном која је најважнија. Реч је о новим демографским мерама и да вас упознам са тим шта је то што радимо да бисмо подигли наталитет у Србији. Оно што смо договарали са министром Дмитровићем и целом Владом, имајући у виду да нестајемо као нација, да подаци говоре да је стопа родности мало више од 1,5, а за просту репродукцију нам треба 2,15. Ми смо све старији и наш економски напредак у будућности ће зависити од тога колико ћемо успети да демографским мерама обезбедимо напредак наше нације.

– Од 1. јануара за свако прворођено дете одмах ћемо уплаћивати 300.000 динара. Желимо да пдостакнемо мајке и породице на рађење. За друго и треће дете, радимо на мерама и биће значајно увећано за друго дете, јер је друго дете преломница нарочито код мајки, али и код мушкараца. Посебно ћемо водити рачуна о рађању другог детета, о томе ћемо вас обавестити у наредних 15 дана – рекао је председник Вучић.

– Ако жена затрудни током студија или роди дете за њу не важе испитни рокови, исто важи и за мушкарце студенте, да не важе рокови, да су положили године, али ћемо одредити рокове да за обичне факултете мораће да их заврше до 26. године, и рачунаће се као да су их редовно завршили и у року, за медицинске факултете до 28. године.

Председник је рекао да за њих неће важити обнова године.

– Најважнија мера о којој разговарамо су станови и огромна помоћ, учешће које ће држава бесповратно да да за младе парове, али ће право својине ићи на мајку.

Председник је рекао да ће то бити 10 до 20 хиљада евра директног поклона и то ћће бити директна мотивација да се што пре изађе из родитељске куће.

– То ће много значити младим паровима који желе да заснују породице. Када добијете 20.000 евра то много значи. И да бисмо спречили различите врсте злоупотреба, свака прама ћемо везивати за мајку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс