Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Морамо да се договоримо са Русијом! Ево шта ће тражити од Путина!

Председник Србије Александар Вучић обратио се из Глазгова.

Говорио је о актуелној енергетској кризи и тренутним ценама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То што су данас цене 795 евра на ТТФ није довољно, иако је смањење пошто је цена била и 1.200 по мегавату. То су ненормалне цене. Јуче је у Србији цена била 189 евра по мегавату на тржишту, а производно нас кошта 52 евра, док народу продајемо по 35 евра“, објаснио је председник Србије.

Како је рекао, сада увозимо око осам одсто електричне енергије да не би било проблема са снабдевањем.

„Додајемо и гаса из складишта Банатски двор, дали смо Сарајеву плин јуче. Морамо брзо да правимо договор са Русима, тај одлазак у Москву нам је од огромног значаја“, истакао је.

Изјавио је и „да бисмо подигли за неколико стотина мегавата производњу електричне енергије морате да уложите два милиона евра, много је питања која су контрадикторна, али је важно да се боримо и да ћемо морати да градимо капацитете обновљиве енергије“.

Енергетика је једно од најтежих питања, каже председник Србије и истиче да је лепо „причати бајке, то људи воли да слушају, нико неће литијумске руднике, а хоће електричне аутомобиле“.

„Радићемо на зеленој агенди, то морамо, да се боримо за чистију Србију – чисту воду, земљу, ваздух – али то не значи да укинемо струју. Морамо полако да замењујемо угаљ. Наш утицај на климатске промене је толико мали, безначајан, у питању су велике државе, ми имамо преко 65 одсто зависности од угља, да га немамо не бисмо имали ни струју, изаћИћемо из угља, али полако“, казао је он.

„Више сам данас причао о енергетским питањима, јуче сам разговарао са свима из окружења, једино нисам видео Мађаре, Зорана Михајловић ће ускоро ићи у Брисел“, најавио је он.

Осврнуо се и на тешку ситуацију у окружењу.

„Ако уземете пример Албаније, они троше око 17 милиона евра недељно више него иначе на енергију – то је пакао, они немају угаљ, само воду, а ње немају довољно, па увозе струју по тржишним ценама“, нагласио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс