Србија

ЗАБЕЛЕЋЕ СЕ СРБИЈА: Метеоролози најављују снег у целој земљи

Већ од 15. новембра прве пахуље могле би да падну, па и у Београду, али се не очекује задржавање снежног покривача, каже за Курир директор РХМЗ проф. др Југослав Николић

Почетак овог месеца обележиле су кише, а иако календарски зима још није на прагу, ускоро би требало да падне и први снег!

Директор РХМЗ проф. др Југослав Николић наводи да се већ данас у другој половини дана очекује престанак падавина и разведравање, а да би цела седмица у већем делу Србије требало да буде сува уз појаву облачности, док се јак југоисточни ветар очекује у Поморављу и Подунављу, а ветар олујне јачине на југу Баната.

– Током следеће недеље у Србији се очекује облачно време са чешћом појавом кише, која ће понегде у јутарњим сатима бити праћена суснежицом или снегом. Иста ситуација чека и Београд. Ипак, у нижим пределима нема назнака да ће се формирати снежни прекривач. На планинама изнад 1.100 метара надморске висине падаће снег, уз краткотрајно формирање снежног покривача, а на планинама изнад 1.400 м доћи ће до формирања и повећања висине снежног покривача. Интензивније падавине се предвиђају око 18. новембра – рекао је Николић и додао да нас и тада очекује појава углавном кише, која би у јутарњим сатима била праћена суснежицом или снегом:

– Слична ситуација са снегом и суснежицом, без формирања снежног покривача, очекује нас до 5. децембра, до када РХМЗ има прецизне информације о времену.

Николић каже да постоје изгледи за први снег и снежни покривач у градовима између 5. и 10. децембра, али да ће РХМЗ поузданију прогнозу имати у другој половини новембра.

Иначе, Марко Чубрило, професор географије и метеоролог из Новог Сада, на Фејсбуку је навео да би зима пред нама могла да буде подељена на први хладнији и други топлији део. Он је навео да би тај први део зиме у Србији као и у југоисточној Европи требало да буде хладнији од просека, количински богатији падавинама, а очекује се честа појава јаких циклона и појачаног ветра, обилнији планински снег и чешћи снег у низијама у односу на протекле зиме. Навео је и да би у другом делу јануара и почетком фебруара било услова за појаву јаких мразева уз минимуме и испод -15 степени Целзијуса, док би фебруар могао донети блаже метеоролошке услове, мање снега и слабије мразеве.

Опрез: Нигде без зимских гума

Употреба зимске опреме обавезна је од 1. новембра. Правилник о техничким условима за возила у саобраћају на путевима прецизира да возила морају бити опремљена зимском опремом ако се на коловозу налазе снег, лед или поледица. Ако у тим условима немате зимске гуме, казне су од 10.000 до 20.000 динара за физичка лица, а 60.000. до 800.000 за правна лица! Такође, у случају саобраћајне несреће проузроковане неисправним пнеуматицима, и возач и власник возила су дужни да исплате сву штету насталу у удесу. Ако у једном таквом удесу дође до смртног исхода, прописана казна затвора може да износи између две и 12 година.

Занимљивости

– 39,5 степени је најнижа температура измерена на Пештерској висоравни, у Карајукића Бунарима, и то 1985. године

– 26,2 степена најнижа је температура која је измерена у Београду 1893. године

– 26,4 степена највиша је температура измерена зими, и то 19. децембра 1989. године у Лозници

– 213 центиметара је висина најдубљег снега измерена у Митровцу на Тари, а пао је 1984. године

– 80 центиметара је висина најдубљег снега измереног у Београду, и то 1962. године

* Званични, архивски подаци РХМЗ

Извор: Курир.рс / Сузана Трајковић

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2021.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930