Србија

Запад у шоку! РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРАЋА СВОЈУ ВОЈСКУ? Додик побеснео, спреман да повуче радикалан потез

БиХ по Уставу нема Оружане снаге, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорас Додик у интервјуу за Би-Би-Си, у којем је нагласио да је Дејтонски мировни споразум јасно дозволио ентитетима да имају своје војске.

Додик је, на питање да ли то значи да ће Република Српска формирати, односно вратити своју војску, рекао да је то њено уставно право које никад није ни укинуто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми смо само дали сагласност за другачији начин организовања војних снага у БиХ. Сада ћемо повуци ту сагласност – поручио је Додик.

Српски члан Председништва БиХ нагласио је да тежи миру, стабилности и уставном праву и навео да ће Република Српска остати део БиХ, са овлашћењима која има по Уставу БиХ, преноси РТРС.

Неке ствари које су речене, нису рефлексија стварности. Не постоји војска БиХ на територији Републике Српске, него Оружане снаге у којима су већина Срби. Нема потребе да се блокирају касарне, када су 90 одсто припадника ОС БиХ у Републици Српској Срби – сматра Додик.

Како додаје, верује у капацитет ЕУФОР-а, чији је мандат продужен недавном одлуком Савета безбедности УН.

Додик је истакао да Република Српска не жели „овакву БиХ“, већ онакву каква је предвиђена Дејтонским споразумом.

Он је оценио да се показало да је БиХ, како је тренутно уређена, „декадентна са лажним реформама и другим проблемима и да, као таква, не може опстати“.

Оно што желим у име људи који су ме изабрали јесте да браним дејтонско уређење Републике Српске и да имплементирамо само оно што је ту записано, него да јуримо неке узвишене циљеве за које се показало да су имагинарни – рекао је Додик.

Поновио је и да Република Српска не признаје Кристијана Шмита као високог представника у БиХ.

За Шмита је рекао и да је „приватно лице које може да мисли шта год хоће“.

Тврди и да је извештај Шмита о стању у БиХ, намењен Савету безбедности УН, писала муслиманска обавештајна служба у Сарајеву.

– Његово именовање није потврђено у УН-у, зашто бисмо га ми прихватили – упитао је Додик.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг