Свет

ЗАПАД У СТРАХУ! Меркелова сломљена, хитно позвала председника Русије: Путине, молим те, спречи то!

Немачка страна наводи да је Меркелова замолила Путина да утиче на Минск.

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са одлазећом канцеларком Ангелом Меркел о ситуацији са мигрантима на белоруско-пољској граници, саопштила је прес-служба Кремља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка страна наводи да је Меркелова замолила Путина да утиче на Минск.
– Канцеларка је данас позвала Путина у вези са ситуацијом на белоруско-пољској гранции. Она је истакла да је инструментализација миграната коју спроводи белоруски режим нехумана и неприхватљива и замолила председника Путина да утиче на то – написао је портпарол немачке владе Штефен Зајберт на Твитер налогу.

Са своје стране, руски лидер је током разговора апеловао на земље ЕУ на остваре директне контакте са Минском у циљу решавања проблема на граници.

– Детаљно је размотрена ситуација са мигрантима на границама Белорусије са земљама ЕУ. Изражена је забринутост због хуманитарних последица мигрантске кризе. Путин и Меркелова су се договорили на наставе разговор на ту тему – наводи се у саопштењу прес-службе Кремља.

Државни гранични комитет Белорусије у понедељак је саопштио да је велика група миграната из земаља Блиског истока и Африке кренула ка белоруско-пољској граници. Увече је Служба саопштила да је ситуација са мигрантима на граници и даље изузетно напета: више од две хиљаде избеглица, укључујући много жена и деце, зауставило се испред пољске ограде на граничној линији. Пољске снаге безбедности их не пропуштају, а мигранти су покушавали да прођу кроз постављену бодљикаву жицу која служи као препрека.

У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о расту броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом. Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да Минск више неће обуздавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ – због санкција Запада за то нема ни новца ни снаге.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс