Регион

Алармантно! СРПСКОЈ ПРЕТЕ УПАДОМ 6.000 ВОЈНИКА ИЗ ЕУ!

УДАРИМА на Републику Српску, а све како би „скројили“ Босну и Херцеговину по својој мери, а не по жељи народа који у њој живе, од јуче се прикључио и врх ОЕБС, али и посланици Зелених у Европском парламенту, поручујући да ће „непослушне“, ако затреба, дисциплиновати и – оружаном силом.

Наиме, најпре су председавајућа ОЕБС и министарка спољних послова Шведске Ан Линде и генерална секретарка те организације Хелга Марика Шмит упозориле власти РС да својим корацима опасно угрожавају мир у БиХ и целом региону. Оне су навеле како покушаји „РС да једностраним одлукама преузме овлашћења које сада има БиХ као држава само појачавају напетости и угрожавају све што је у БиХ постигнуто у протеклих 26 година“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Позивамо лидере у РС да се суздрже од негативних политичких потеза усмерених ка поделама. Оспоравање Дејтонског мировног споразума и уставног поретка БиХ носи са собом ризик нарушавања мира у држави и у регији – стоји у изјави функционерки ОЕБС.

Ово није први пут да се Српска и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оптужују да хоће да изазову нови рат у БиХ, иако сви потези Бањалуке иду у правцу заштите „Дејтона“, Устава БиХ и одбране надлежности РС. Оружјем заправо „звецкају“ западни политичари који већ данима опседају Сарајево.

Тако су од викенда у главном граду БиХ и представници Зелених/ЕФA у Европском парламенту, а како би, по њиховим речима, „послали упозорење да ЕП неће бити тек посматрач кризе у БиХ“.

– Имамо гаранције генерала из ЕУ да они могу да доведу до 6.000 војника у року од 24 сата – казао је европарламентарац Томас Вајц, који борави у Сарајеву заједно с председавајућим представништва Европског парламента за сарадњу са БиХ и тзв. Косовом Ромеом Францом.

Упозорења из ОЕБС и претње из ЕП стигли су само неколико дана након што су се посланици британског парламента заложили за одржавање мировне конференције о БиХ, такозвани Дејтон 2 и предложили да се у Босну пошаље додатни батаљон британских војника. Након тога је парламент РС 10. децембра усвојио закључке којима је повукао сагласност тог ентитета на државне законе о одбрани, неједнаком опорезивању, као и Високом судском и тужитељском већу.

Високи редставник Кристијан Шмит, којег Српска не признаје, осудио је јуче ове одлуке Скупштине РС. Кризу у БиХ фактички је започео Шмитов претходник Валентин Инцко, наметањем закона којим се забрањује и кажњава негирање наводног геноцида у Сребреници.

Милош Шолаја, са Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, каже, за „Новости“, да су претње упућене РС постале озбиљна и синхронизована политика западних земаља. Он очекује и да оду и корак даље у правцу увођења санкција против појединаца или компанија из РС:

– Ови појачани притисци су се очекивали након избора у Немачкој. Не треба заборавити да политику ЕУ диктира Берлин, а који жели због Шмита да дисциплинује РС. Званичници Српске ни у једној поруци нису спомињали рат и константно позивају на мир. Једина претња миру у БиХ је спољни утицај, али и Сарајево које често спомиње рат.

Радомир Лукић, професор Правног факултета Универзитета Источно Сарајево и најмлађи члан српске делегације на преговорима у Дејтону, каже нам да се, нажалост, не сме искључити могућност да странци инсценирају одређену акцију у БиХ како би пронашли разлог да појачају своје присуство:

– Ипак, не желим да верујем да међународна заједница није научила неку лекцију из свега онога што су радили деведесетих у БиХ. Међународна заједница је свесна да не може да „побошњачи“ Србе и Хрвате, нити да их протера из БиХ, зато ће наставити све могуће притиске на Српску и њен политички врх, укључујући и претње санкцијама и војним присуством. Такође, међународна заједница мора бити свесна да БиХ може да постоји само са три конститутивна народа. Западу очи полако отварају Мађари, Пољаци и Чеси. Европа ће морати да схвати да не могу Американци наметати систем вредности европским земљама и преко леђа Европе ићи у сукоб са Русијом.

ДОДИК: УЗВРАТИЋЕМО НА САНКЦИЈЕ

НЕМАЧКА влада позвала је јуче ЕУ да уведе санкције Додику, а због одлуке да РС врати део надлежности. Како је изјавила немачка шефица дипломатије Аналена Бербок „Додикови покушаји да се одвоји су неприхватљиви“. Поводом ових претњи Додик је рекао да и Бањалука у том случају може да узврати контрамерама:

– Можда ће неки покушати да исмеју ово што ћу рећи, али ако Немачка уведе санкције, узвратићемо. Нисам слеп да не знам шта су Америка и Немачка. Али моја порука је – претерали сте. Све сте учинили да замрзимо БиХ, а никада је нисмо ни волели.

Он је најавио и да ће бити донет закон који прописује да је имовина у РС њено власништво, као и пропис да судије и тужиоце бира НС РС.

– Не желимо никакву другу БиХ сем дејтонске. Сав новац који Српска даје за заједничке органе БиХ, око 130 милиона евра, повући ћемо у РС.

ОТКАЗАЛИ НАЈАВЉЕНИ САСТАНАК

ПОЛИТИЧАРИ из РС отказали су долазак на састанак са европарламентарцима Ромеом Францом и Томасом Вајцом. Чланица Интерресорне радне групе за измену изборног законодавства Сњежана Новаковић Бурсаћ објаснила је да нема шта да разговара са онима који долазе са „вероватно већ дефинисаним, неуравнотеженим ставовима, а занемарују ставове два конститутивна народа, Устав и опште прилике у земљи, односно који су „усклађени само са жељама бошњачке политике, коју онда заједно желе да промовишу“.

Састанку је одбио да присуствује и Средоје Новић, из СНСД, Ненад Стевандић, из Уједињене Српске и Бранислав Бореновић, из ПДП. Долазак је отказао министар спољних послова и трговине Сташа Кошарац, који је такође члан Интерресорне радне групе за измене Изборног закона.

 

 

Извор: Новости.рс

Ознаке