Свет

БИЛ ГЕЈТС ПРЕДВИЂА КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ: Омикрон га је забринуо! Ево шта нас чека!

„АКУТНА“ фаза пандемије коронавируса ће се завршити у 2022. години, предвидео је на свом блогу оснивач Мајкрософта Бил Гејтс, али је назвао омикрон варијанту короне „забрињавајућом“.

Можда није паметно да предвиђам ствари, али мислим да ће акутна фаза пандемије бити готова у неком моменту у 2022. години – написао је милијардер на свом блогу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фармацеутске компаније су и у прошлости имале великих проблема да продају своје вакцине за грип, пошто имају релативно ниску ефикасност, у поређењу са другим вакцинама, због тога што научници морају да предвиђају који ће сој вируса бити превалентан у одређеној години.

Гејтс, међутим, има чврст став кад је реч о терапијама, и истиче да је фармацеутски гигант Мерцк недавно добио одобрење ФДА за свој антивирусни лек молнупиравир, који се преписује особама са високим ризиком од теже слике короне. Ова пилула „значајно умањује шансе за хоспитализацију или смрт од ковида“, написао је.

Он је признао да је, упркос масовној примени вакцина против короне широм света, више људи умрло од ковида у 2021. години него у 2020, и додао да побољшање стања ове године није било „драматично“, како се надао.

Иначе, Гејтсово богатство се за време пандемије увећало на 137 милијарди долара (четврти најбогатији човек на свету).

Он је назвао појаву омикрон соја короне „забрињавајућом“, али наглашава да је „свет боље припремљен за борбу против потенцијално опасних варијанти“ него што је био. Иначе, јужноафрички научници који су открили омикрон варијанту тврде да су симптоми болести изазване овим сојем вируса углавном блажи.

 

 

Извор: Телеграф.рс