Србија

Добра вест! ПОСЛЕ 20 ЕВРА СТИЖЕ ЈОШ ПАРА! Од јануара најпре једнократна помоћ за најстарије, а ако сте на овом списку вама СЛЕДУЈЕ ПОВИШИЦА

Pixabay.com

Са исплатом 20 евра завршава се трећи круг новчане подршке грађанима и привреди, али од јануара наредне године треба очекивати и нову једнократну новчану помоћ, али и редовне повишице за пензионере и раднике.

Сви запослени у јавном сектору, њих око 500.000, треба да рачунају на повишице. Како је дефинисано, запослени у социјалним службама, здравству и војсци добиће повећање од око 8 одсто, док ће остали запослени у јавном сектору добити повећање од око 7 одсто, пише Блиц Бизнис.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Примера ради, ако медицинска сестра у овој години има плату од око 50.000 динара, у наредној би са повећањем од осам посто она била већа за 4.000 динара. Они који зарађују 60.000 динара у здравству или војсци истовремено би могли да рачунају на додатних 4.800 динара у наредној години.

С друге стране, запослени у просвети који у просеку зарађују по око 60.000 динара могу да рачунају на повишицу од око 4.200 динара.

Што се тиче најастаријих, њих од јануара чека линеарно повећање пензија од око 5,9 одсто.

Свих 1,7 милиона пензионера процентуално ће добити исту повишицу, а то би просечну пензију од 29.400 динара увећало за 1.700 динара на 31.100 динара.

Они који имају већу пензију, вредносно ће добити „дебљу коверту“, али највећи број пензионера имаће у џепу између 900 и 1.200 динара више. До ове рачунице дошли смо по основу чињенице да највећи број пензионера у Србји (њих око 17 одсто) има пензију између 15.000 и 20.000 динара.

Раст пензија по „швајцарскиом моделу“ у Србији је ступио на снагу у јануару прошле године, и то практично значи њихово усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

С друге стране, пензионери треба да очекују и једнократну новчану помоћ од 20.000 динара, или око 170. евра. Она би требало да буде исплаћена у фебруару.

На овај износ право имају сви пензионери Републике Србије без обзира на то колика им је месечна пензија.

Држава данас исплаћује 20 евра помоћи. Са исплатомће наставити и сутра, а ево и како у два корака да проверите да ли вам је уплата легла

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс/Блиц Бизнис