Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ: Уводе ОБАВЕЗНУ ВАКЦИНАЦИЈУ и оштре мере за невакцинисане

Одлазећа немачка канцеларка Ангела Меркел, будући канцелар Олаф Шолц и лидери савезних држава одобрили су нове мере за сузбијање драматичног пораста броја случајева корона вируса у земљи, укључујући нацрт закона о обавезној вакцинацији.

Према новим ограничењима, невакцинисаним особама биће забрањен приступ ресторанима, позориштима и продавницама које нису неопходне. Затварају се и ноћни клубови у областима где је зараза велика, док ће на манифестацијама великих размера број гледалаца бити смањен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У затвореном простору моћи ће да борави до 50 особа, док ће на отвореном тај број бити 200. Спортске и културне дворане биће доступне само вакцинисанима, али ће морати да раде са 30 или 50 одсто капацитета. Максимално ће моћи да буде присутно 5.000 гледалаца.

Приступ културним и рекреативним објектима (укључујући биоскопе, позоришта, ресторане) такође ће бити могућ само за вакцинисане особе и оне који су прележали ковид, без обзира на негативан тест.

Листа овлашћених особа који ће моћи да вакцинишу грађане биће знатно проширена, па ће фармацеутима и другом медицинском особљу бити омогућено да имунизују људе.

Нацрт закона о обавезној вакцинацији биће предат Парламенту на одобравање до фебруара.

– Сада долази адвент блокада за невакцинисане. С обзиром на ситуацију, неопходно је учинити вакцинацију обавезном. Да сам у Бундестагу, гласала бих за то – рекла је Меркелова.

Нацрт закона о обавезној вакцинацији биће предат Парламенту на одобравање до фебруара.

Око 68,7 одсто становништва у Немацкој је потпуно вакцинисано, што је далеко испод минимума од 75 одсто који циља влада.

Министар финансија Шолц, који ће, како се очекује, бити изабран за канцелара следеће недеље, рекао је јуче да подржава идеју обавезне вакцинације.

Немачка је јуче забележила 446 смртних случајева од последица короне, што је највећи број у последњих девет месеци. У задња 24 сата има 73.209 нових случајева.

Извор: Блиц