Свет

Драма! ГОРИ АМЕРИКА, ВАТРА ГУТА СВЕ ПРЕД СОБОМ, НА ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЉУДИ У ПАНИЦИ БЕЖИ

Фото: Јутјуб

Још нема извештаја о евентуалним жртвама, али надлежне службе страхују од најгорег након што је варница изазвала пожар какав се не памти.

На десетине хиљада људи је евакуисано, а на стотине домова је уништено у шумским пожарима који гутају америчку савезну државу Колорадо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пожари су захватили округ Булдер северно од Денвера, а званичници кажу да су смрти и повреде „вероватне“

– Жестоки пожари подстакнути снажним ветром у два града источно од америчких Стеновитих планина у близини Денвера уништили су више стотина кућа, проузроковали повреде код многих људи и подстакли евакуацију више десетина хиљада становника – саопштиле су данас локалне власти.

Јуче је евакуисано око 30.000 људи из градова Луизвиле и Супериор, а гувернер Џаред Полис прогласио је ванредно стање.

– Овај пожар није питање ресурса, него сила природе. Надамо се да ће се ветрови ускоро смирити – рекао је Полис и открио да је пожар, који се брзо проширио преријском травом, изазвала варница са далековода и трансформатора које су преврнули јаки ветрови.

– Наредбе за евакуацију су прво издате за све становнике града Супериор у Колораду, са популацијом од око 13.000, а убрзо и за суседну општину Луисвил, у којој живи више од 18.000 становника – саопштила је канцеларија за ванредне ситуације округа Болдер на Твитеру.

У одвојеном саопштењу, канцеларија Националне метеоролошке службе у Болдеру је позвала све грађане Супериора да се одмах евакуишу.

Из надлежних служби је откривено да је олујни ветар онемогућио да се заустави брзо напредовање ватре, због чега су ватрогасци и особље хитне помоћи „у суштини трчали испред пожара у настојању да само склоне људе с пута“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс