Свет

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ СЗО: Омикрон прети да покоси Европу

СЗО упозорила на „значајан пораст“ броја оболелих од омикрона

Први човек Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге упозорио је данас све земље да се припреме за „значајан пораст“ броја случајева ковида-19 изазваног сојем омикрон који се шири и потврдио да се ова варијанта короне до сада углавном појављивала у млађој популацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Клуге је на данашњој конференцији за новинаре у Бечу потврдио да се од новембра када је откривен омикрон сој ова варијанта појавила у најмање 38 од 53 земље европске зоне СЗО и већ је доминантан у неколико држава, укључујући Данску, Португал и Велику Британију, преноси Ројтерс.

Европски регион СЗО укључује Русију и друге бивше совјетске републике, као и Турску.

– Можемо да видимо да нам се приближава још једна олуја. У року од неколико недеља омикрон ће постати доминантан сој у више земаља у региону, гурајући већ преоптерећене здравствене системе даље до крајњих граница – упозорио је Клуге.

Подаци СЗО показују да је европски регион током последњих недеља пријавио пропорционално највећи број случајева инфекције корона вирусом на свету, међутим чак и пре појаве омиокрон соја здравствени експерти су упозорили на још око 700.000 смртних случајева међу ковид пацијентима до марта 2022. године.

Извор: Танјуг