Свет

Европа пред колапсом! ОВО СЕ НИКАД У ИСТОРИЈИ НИЈЕ ДЕСИЛО!

СРБИЈА се бори да обезбеди што повољнију цену за додатних четири милиона кубних метара гаса, у околностима када плави енергент дивља на европском тржишту и први пут у историји премашује 2.000 долара за 1.000 кубних метара. Из саопштења „Гаспрома“ сазнајемо да је један састанак челника српске и руске компаније одржан у понедељак, али никакви детаљи још нису познати.

– Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић и шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер, разговарали су о испорукама гаса Србији – наводи се у саопштењу које преноси руски Тасс. – Састанак је одржан у Санкт Петербургу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, на основу договора који су 25. новембра у Сочију постигла двојица председника, Вучић и Путин, наша земља ће до јуна плаћати 270 евра за 1.000 кубних метара гаса. Овим је обезбеђен увоз шест милиона кубика дневно, а како је председник недавно објаснио, потребно нам је девет или десет. Зато се сада разговора о додатна четири милиона кубних метара. Вучић је рекао да цена не може да буде 270 евра, али да ће се борити за што повољнију, и ако буде потребно поново ће звати Путина.

Разговори у Петербургу се воде у прилично неповољним околностима за нашу преговарачку позицију када су фјучерси гаса за јануарску испоруку на ТТФ тржишту у Холандији скочили на 2.120 долара за 1.000 кубика.

У уторак је обустављена испорука руског гаса у Немачку кроз гасовод „Јамал-Европа“, који је главна транзитна рута за испоруку Старом континенту. „Гаспром“ није резервисао капацитете, јер није било заинтересованих за његову куповину. Поред тога, руски концерн није то учинио ни за транзит плавог енергента преко Украјине за јануар. Ово показује колико је значајна изградња „Балканског тока“, којим преко Бугарске стиже гас у нашу земљу. Да Србија то није урадила, а успела је упркос притисцима са Запада, данас не бисмо имали одакле да допремамо гас. И цене електричне енергије широм Старог континента расту и на берзама у појединим земљама премашују 400 евра по мегават-сату. Многе европске земље страхују од нестанка струје.

У таквим околностима, када сви одговорни представници наше државе и предузећа у енергетском сектору настоје да обезбеде додатну сигурност за грађане и привреду, ресорна министарка Зорана Михајловић води рат против ЕПС. Тражи промене у овом јавном предузећу и наводи да од њих није добијала праве информације. Она и њен помоћник Зоран Илић тврде да је, након испада шест блокова у ТЕНТ, Министарство повратило стабилност целог система и обезбедило сигурно снабдевање. У најмању руку непримерен је овај покушај отимања заслуга од стручних људи, инжењера и радника „Електропривреде Србије“.

– Ми смо били приморани да будемо укључени и да обезбедимо стабилно снабдевање и што пре повратимо стабилност читавог система и све што смо предузели решило је ситуацију – рекао је министаркин помоћник, гостујући на телевизији Инсајдер.

Као што смо већ писали, како су стручњаци за енергетику објаснили, само захваљујући изузетној вештини, знању и надљудским напорима људи у комплетном електросистему он је остао стабилан, у тренутку када смо остали без капацитета који су производили око 37 одсто струје.

Изгледа да је и министарка схватила да је њен помоћник претерао, па је преформулисала његову изјаву и навела да је држава обезбедила функционисање енергетског сектора.

Како за наш лист наводи извор из Надзорног одбора „Електропривреде Србије“, потпуно су изненађени новим нападима који долазе из Министарства.

– Заиста је срамота да министарка тако напада све оне који су одржали систем, који су га у року од три дана, даноноћним радом, повратили у рад након испада шест блокова, запослене који никада не питају за радно време – истиче наш саговорник. – То су људи који су завршили ревитализацију блока Б1 у ТЕНТ Б у рекордном року од седам месеци. Ако хоће да се обрачунава са Грчићем, он је један, али у ЕПС ради 25.000 људи.

ПОЈЕДИНИ МЕДИЈИ ШИРЕ ЛАЖИ

СИСТЕМ „Електропривреде Србије“ потпуно је стабилан и нема никаквих кварова у термоелектранама „Никола Тесла А“ и „Б“. На мрежу су враћени сви блокови и обезбеђена је поуздана производња електричне енергије. Ово је саопштио ЕПС, демантујући, како истиче, лажне информације о проблемима са машинама у ТЕНТ-у које су се појавиле у појединим медијима.

– Србија ће имати довољно електричне енергије, а молимо медије да не објављују непроверене и нетачне информације – истиче се у саопштењу. – Медији под контролом тајкуна, већ данима покушавају ЕПС да искористе за политичку кампању и застрашивање грађана, што им неће поћи за руком.

ЗОРАНА СПРЕЧИЛА ПРИПРЕМУ КОПА

МИНИСТАРКА енергетике Зорана Михајловић јуче је оштро критиковала руководство „Електропривреде Србије“ тврдећи да они сносе кривицу за ситуацију у ТЕНТ, јер копови нису адекватно припремљени за зиму. Међутим, како сазнајемо у Надзорном одбору ЕПС, они покушавају већ више од годину дана да уђу у откопавање поља Е, али наизлазе на сталне опструкције министарства. Министаркин помоћник Зоран Илић обећавао је да ће то да реши, али ништа није урадио. На седници овог одбора, која је одржана пре више од месец дана, поново је покренуто исто питање.

– Велики проблем је успорен рад на Пројекту за улазак у откопавање поља Е у огранку рударског басена „Колубара“ – речено је тада на седници, а цитира се у записнику. – Неколико пута је пројекат послат у Министарство енергетике, али је сваки пут враћен на дораду. Због тога се касни са откопавањем главног угљеног слоја на овом угљенокопу и самим тим се добија угаљ слабије калоријске вредности.

ЗЛА НАМЕРА ИЛИ НЕЗНАЊЕ

ПОМОЋНИК министарке енергетике Зоран Илић покушао је експлозију у сушари да злоупотреби за напад на ЕПС. Наиме, у ноћи између недеље и понедељка у погону, који је део рударског басена „Колубара“, дошло је до пуцања поклопца на уређају у коме се суши угаљ намењен малопродаји, односно, грађанима. Тај догађај није имао никакав утицај на снабдевање термоелектране овом рудом и на производњу струје. Међутим, Илић је, гостујући у емисији на телевизији Инсајдер, тврдио супротно.

– Практично, то је постројење које је требало да реши један од проблема који су изазвали ову кризу, где је требало да се подигне квалитет угља – рекао је Илић. – Ту се угаљ суши, његов квалитет се доводи на потребни ниво да би котлови који га сагоревају могли да створе довољно паре, а самим тим и довољно електричне енергије.

Овде може да се постави и питање стручности министаркиног помоћника и да ли је упознат са процесима рада.

 

Извор: Новости.рс