Свет

ЕВРОПА У СТРАХУ! Брисел на коленима, притиснут гасном кризом спреман за историјски заокрет, ШТА САДА ОВО ЗНАЧИ?

Европска комисија се суочава са тешком реалношћу енергетске кризе и спрема се да направи велики заокрет у таксономији класификујући нуклеарну енергију као зелену, пише париски Монд.

Подсетимо, ЕУ таксономија је систем класификације којим се успоставља листа еколошки одрживих економских активности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Морало се одлучити пре краја године, констатује Монд. Током Европског савета од 21. и 22. октобра, европски шефови држава и влада позвали су комисију да до краја новембра одлучи о судбини нуклеарног енергетског програма и гаса у таксономији, класификацији привредних делатности према њиховим емисијама CO2 и последица по животну средину. Шефица ЕК Урсула фон дер Лајен обећала је да ће то бити урађено пре следећег састанка, заказаног за 16. децембар, али то се није догодило.

Она би свој предлог требало да заврши до 30. децембра, како би га доставила групи стручњака. А, ако све буде по плану, комисија ће свој пројекат представити 18. јануара.

Одлука Брисела зависиће од капацитета нуклеарног и гасног сектора да финансирају своје будуће инвестиције. У време када су Европљани одлучили да остваре неутралност угљеника 2050. године у складу са Париским споразумом, када је зависност од руског гаса све више забрињавајућа и када цене енергената расту, то је кључно питање, закључује Монд.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/le monde