Србија

ФЕЈСБУКОМ КРУЖИ НОВА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРА: Ако вам стигне ова порука на телефон, одмах позовите полицију

Фото: Pixabay.com

НА ФЕЈСБУКУ се у последњих неколико дана, махом путем група, све већи број корисника жали да су им познаници тражили једну те исту, одређену услугу – да подигну новац уместо њих јер им је, наводно, блокирана картица.

Заправо, реч је о добро осмишљеној превари која има за циљ да дође до података са ваше банковне картице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Море фотографија порука путем којих Фејсбук корисници обавештавају једни друге да су профили њихових пријатеља хаковани, на први поглед делују као да вам пише управо та особа, обраћајући се пријатељским тоном и тражећи наизглед безазлену услугу.

– Еј шта радиш? Треба ми једна услуга ако може? Имам картицу за банкомат али ми је блокирана и не могу да подигнем новац, имам ону електронску апликацију на телефон што ми дали из банке и преко апликације једино могу да пребацим паре на картицу не могу на жиро рачун, ако ти имаш картицу за банкомат да ти пребацим на њу па кад ти легне само да подигнеш на банкомат и да ми јавиш.

Само ми пусти слике са обе стране да ти уплатим – гласи порука превараната на коју упозоравају корисници. Као и многе друге и ова има за циљ да прикупи ваше податке који се налазе на картици, због чега преваранти траже да је фотографишете и са лица и са наличја.

На мети добро познатих превара налазе се и корисници чијим профилима је лако приступити, односно они који нису предузели све кораке да свој профил учине што сигурнијим, али и њихови пријатељи који би могли да се „упецају“ на поменуту „услугу“.

Да је реч о превари, многи су почели да сумњају чим су примили поруку овог садржаја, будући да је написана са неколико грешака, док су се неки на њу и упецали, мислећи да им пишу пријатељи.

Због тога у последња 24 сата и полиција, наводно, бележи велики број пријава исте преваре, сведочи једна корисница.

Осим ове, још увек је актуелна и превара чије жртве су људи који оглашавају своје производе и услуге на неком од сајтова за продају/куповину, али су истовремено и корисници Вацапа.

Наиме, на Вацап апликацију жртве стиже порука „заинтересованог купца“ са украјинског броја телефона, са лажним линком до сајта „Поште Србије“, где би требало укуцати личне податке како би се извршила исплата.

Извор: Република