Србија

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ДОБИЈАЋЕ И ЧЕТВРТУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Чекају се резултати! Ево шта следи!

У Србији је до сада првом дозом вакцинисано 57 одсто пунолетних грађана, другом 54 одсто, а трећом 30 одсто

У Србији је почело велико научно истраживање за давање четврте дозе вакцине против коронавируса!

У зависности од резултата ових анализа, биће одлучено да ли ће се грађани четврти пут вакцинисанити после шест или 12 месеци од треће, такозване бустер дозе.

Приоритет ће имати старији од 65 година, као и хронични болесници.

Према речима Мирсада Ђерлека, државног секретара у Министарству здравља, без обзира на то што у свету фале вакцине, наш народ не треба да брине, јер ће их бити довољно колико год доза буде требало. Једини циљ је, додаје он, да створимо колективни имунитет и победимо вирус.

– Видећемо да ли ће нам бити потребна и четврта доза вакцине против коронавируса како бисмо сачували здравље својих грађана. Ако дође и до тога, вакцина има довољно. Имамо редовну испоруку „Фајзерових“ вакцина, а у „Торлаку“ смо произвели 1,5 милиона доза вакцина „спутњик В“. Дај Боже да све те вакцине искористимо – рекао је Ђерлек и нагласио да Србија неће дозволити да вакцинама истекне рок трајања, већ да ће бити подељене онима који желе да их приме.

Да ће четврта доза вакцине и те како бити потребна и да све зависи од формирања антитела, сматра и епидемиолог др Радмило Петровић.

– Овде су јако битна истраживања и добро је што смо већ почели да радимо на њима. Кључ свега је да се прати ниво антитела после вакцинације, као и време након којег ће почети да опадају. Од тога ће зависити да ли ће се четврта доза давати шест или 12 месеци након треће и да ли ће зависити коју сте претходно вакцину примили. Приоритет за вакцинисање по четврти пут свакако ће бити старији од 65 година, хронични болесници, особе са малигнитетима, а затим и сви остали – истиче др Петровић.

На питање да ли то може да шкоди епидемиолог одговара:

– Наравно да не може. До сада није било великих реакција нити фаталних последица. Уосталом, свака доза после друге не може да шкоди, већ само да користи и да јача имунитет!

У Србији је до сада првом дозом вакцинисано 57 одсто пунолетних грађана, другом 54 одсто, а трећом 30 одсто.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Информер

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

децембар 2021.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031