СРБИЈА ЈАВЉА

ЈЕЗИВО! Ево шта је Америка спремила за Србију!

Фото: Јутјуб

Кандидат за новог америчког амбасадора у Србији Кристофер Хил потпуно је отворио карте у вези са циљевима своје нове дипломатске мисије: у Београд долази да покуша да заокружи независност лажне државе Косово, дисциплинује Републику Српску и „отера“ Русију из региона.

Ако је и било неких сумњи о плановима искусног „јастреба“ из доба Клинтонове администрације, после Хиловог сведочења пред Одбором за спољне послове америчког Сената, у уторак, више нема никакве дилеме да се он на Западни Балкан враћа да, пре свега, заврши оно што је започео као специјални изасланик САД за Косово још 1998. и обезбеди пуно признавање јужне српске покрајине. Он је позвао Београд да нормализује односе са Приштином и отворено поручио да је „узајамно признавање најбољи начин за напредовање“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његове дипломатске акције, како је открио, биће усмерене и на „кидање“ веза Србије са Москвом и Пекингом. Навео је да је за њега „забрињавајуће то што се Београд окреће Русији за одређене набавке за војску и Кини када је реч о инфраструктурним потребама“.

Намера Хила је и да понуди помоћ Србији „да буде отпорнија на злоћудне спољне утицаје“.

Седамдесет пет година од Другог светског рата Београд смо посматрали као специјално место где не желимо раст руског утицаја. Не треба да будемо само опрезни, није довољно рећи да има проблема у прихватању кинеских и руских предлога. Морамо да покажемо да је оно што ми имамо боље за Србију. И то ће бити моја намера – истакао је Хил.

Иако кандидат за амбасадора у Београду, а не Сарајеву, Хил није пропустио да се пред сенаторима устреми и на српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и да запрети Републици Српској због враћања надлежности у области правосуђа и одбране. Амерички дипломата је за ситуацију у БиХ рекао да је један од највећих проблема у региону, али и нагласио да је председник Србије Александар Вучић био веома јасан да неће бити промена и да подржава континуитет у овим областима.

– Требало би да блиско сарађујемо са Србима на заједничком ставу да морамо да подржимо јединство Босне. Срби не треба да имају илузије да ћемо се залагати за неке једностране промене у Босни. Треба да ставимо до знања да је будућност РС у Босни, а не у неком другом ентитету – нагласио је Хил.

За директора Центра за друштвену стабилност Огњена Карановића ове Хилове поруке само су потврда да су планови нове америчке администрације да се већ од наредне године крене синхронизовано и убрзано у решавање питања Косова и ситуације у БиХ.

– Јасно је шта ће бити Хилови задаци у Београду, али то не значи да ће у томе и успети. Његова реторика пред одбором Сената је део оживљавања наратива односа САД и Србије из деведесетих. Било би страшно да овај веома искусан дипломата не разуме да су геополитички односи данас драстично промењени и да ови стари наративи више не важе. Добро би било да на уму има и недавну мудру поруку бившег специјалног изасланика САД Ричарда Гренела, који је рекао да не разуме агенду Вашингтона према Западном Балкану, посебно према Србији, ако она буде подразумевала да се од наше земље ствара противник уместо сарадник. Нико не може да очекује да ће наша земља одустати од својих националних интереса – КиМ, подршке Дејтонском споразуму и сарадње са Русијом.

И Владислав Јовановић, некадашњи југословенски шеф дипломатије, каже да поруке Хила у вези са КиМ, Српском и Русијом нису ништа ново:

– То што је рекао да жели јаку Србију која је чувар стабилности на Балкану је куртоазија како бисмо га дочекали са „мекшим ушима“. Очигледне су намере америчке спољне политике да учини све како би се троугао Србија-Босна-Косово довео у склад који њима одговара: да признамо Косово, да „помогнемо“ да се пацификује Српска, а да се успут са ових простора „почисте“ страни елементи, пре свих Русија и Кина. Лично мислим да овај циљ Вашингтона није остварив. Нереално је очекивати да Србија одустане од тога да пружа заштиту Србима изван земље, да пристане на ампутацију дела своје територије и да се лиши ослонаца које има у Москви и Пекингу, али и на другим странама.

ПРИТИСАК ПОЧИЊЕ ОД СЛУЧАЈА „БИТИЋИ“

Хил је најавио и да ће, као будући амбасадор, наставити напоре ка потпуној истрази у случају убиства, 1999. године, браће Битићи, тројице америчких држављана:

– Посвећен сам томе да наставим да вршим притисак на Владу Србије како бих се постарао да сви они који су умешани у тај злочин буду изведени пред лице правде, без обзира на њихов чин, или позицију.

НУДИ „ПОМОЋ“ И ОКО ИЗБОРА И МЕДИЈА

У свом дипломатском ангажману у Београду, Хил очигледно озбиљно рачуна и на то да медији и невладин сектор одраде свој део посла „притисака“ на српске власти. Тако саговорници „Новости“ тумаче Хилову поруку да ће се, уколико његова номинација за амбасадора буде потврђена, залагати за поштене и транспарентне изборе у Србији, у априлу 2022:

– Трудићу се да ојачам слободу медија, и подржим кључну улогу организација цивилног друштва. Разнолика политичка сцена и слободни и независни медији суштински су важни за успех Србије као европске демократије – навео је Хил, додајући да је, уз техничку помоћ САД, Србија направила значајне, пре свега економске кораке, али је „очигледно да још тога мора бити урађено“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс/Srbijadanas.com