Србија

КОН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Неопходно је увести целодневне ковид пропуснице! Ево шта следи!

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон истакао је да током седнице Кризног штаба „није било неке расправе о ковид пропусницама“.

„Објашњење је било да су досадашње мере довољне и да једноставно због тога не треба ништа радити. То су објашњења. Мора да се схвати да медисински део Кризног штаба и даље остаје при томе да је једна од мининума мера увођење 24-часовне пропуснице мера која решава много тога, о чему још није било речи. Није било речи ни о скијалиштима, нити о Новој години, а управо то је оно због чега сматрамо да је 24-часовна ковид пропусница нешто о чему крајње озбиљно треба да се размишља“, рекао је Кон у гостовању на ТВ К1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је истакао да је седница била конструктивна и да нема разлога ни за задовољство, ни за незадовољство, као и да се поставља питање да ли ће мере да буду довољно успешне или не.

„Ми смо имали синергистично деловање увођења пропусница на 20 сати паралелно са продуженим распустом. Број оболелих је пао на пола само захваљујући тим мерама које су синергистично деловале. Пратили смо шта се дешава после тога. ДОшло је до малог пораста, али нема даљег пораста у школама што је добар знак јер ће кривуља да настави да пада“, додао је.

Кон је казао да је у консултацијама пре недељу дана јасно речено да не би било лоше да распуст почне раније.

„Аргументи који су дошли од просветних радника, па и Министарства просвете, су били довољно јаки да схватимо колики је то проблем за њих. С друге стране остаје чињеница да ће наши људи да долазе у време празника и даће донети вирус. Не знамо да ли ће то бити омикрон, не призивамо га, али је и то могуће и евентуално вирус грипа који се појављује“, рекао је Кон.

Он је додао да још нема чврстих података о томе да ли имунитет стечен вакцинацијом или прележаном болешћу довољан за омикрон варијанту.

„Очекуње се, на основу прелиминарних изјава из Израела, рецимо, да је имунизација која је спроведена довољна и за омикрон. С друге стране имате изјаве да ће вакцина бити 20 до 30 одсто мање ефективна, али да ће да буде ефективна. Према томе, још су то само утисци и још не можемо да кажемо шта се очекује. У Јужној Африци дошло је до убрзања преношења и релативно брзе доминације вируса, али нико не каже да је тежа клиничка слика, или тежа слика уопште“, истакао је.

Додао је да је оно што је донето данас резултат конструктивне расправе, где су се узајамно чули аргументи.

„У овој ситуацији када имамо смиривање, оно ће да траје још најмање две недеље, могуће и дуже. У сваком случају може да се гледа две недеље унапред. Ту је одржавање распуста као што је досад био била једна коначна одлука“, закључио је Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92