Србија

КРИЗНИ ШТАБ РАЗМАТРА ДРАСТИЧНУ МЕРУ: Да ли ће вакцинација бити обавезна?

ОМИКРОН је мање опасан од делта соја корона вируса, тврди др Ентони Фаучи. Он се позива на прве извештаје о новом соју и каже да су они важни научницима пре него што донесу закључак.

Да ли ови резултати дају разлог за оптимизам и да ли је нови сој стигао у Србију, питања су на која је овог јутра у „Уранку“ на телевизији К1 дао др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тренутно имамо више од 1.000 оболелих од короне дневно, и то је озбиљна бројка која указује на то да нема места опуштању – рекао је др Ђерлек у „Уранку“.

– И даље је на делу озбиљна борба и наш здравствени систем спреман је да у тој борби истраје. Код мене провејава оптимизам да ће 2022. бити много повољнија година, јер се надам да ће и ова као и све друге пандемије ослабити након две године. И научници се труде да нам буду доступне ефикасне вакцине и иновативни лекови.

Када је о лековима реч, Ђерлек је казао да ћемо их у Србији имати током овог месеца.

– Иновативни лекови ће бити прекретница у борби са вирусом корона. Нама до краја децембра стиже 10.000 доза „молнупиравир“ лека компаније „Мерк“, као и „Фајзеров“ лек – најавио је Ђерлек.

Омикрон сој још увек није регистрован у Србији, али државни секретар казао је да ће он сигурно стићи.

– Налазимо се у „обручу“, јер је омикрон регистрован у Румунији, Хрватској и Црној Гори. Корона нас стално изненађује и морамо бити спремни за најгори сценарио. Ни делта сој у почетку није давао тешку клиничку слику. Нико са сигурношћу не може казати шта ће се дешавати у наредним месецима. Још је рано говорити о ефикасности вакцина када је о омикрон соју реч. Нови сој даје разлога за забринутост, али нема места паници.

Обавезна вакцинација

Мирсад Ђерлек казао је да се о обавезној вакцинацији разговара у Кризном штабу, али да није реално очекивати да ће се та мера спровести.

– Очекују нас бројни епидемиолошки ризици у наредном периоду, два Божића и Нова година, велики број наших држављана доћи ће из иностранства за празнике. Морамо да се помиримо са чињеницом да ћемо са короном морати да живимо. И даље смо на проценту од 58 до 59 одсто вакцинисаног пунолетног становништва. У Србији се спроводе истраживања да ли ће нам бити потребна и четврта доза вакцине. – казао је др Ђерлек.

Постоји мањак вакцина у свету али то грађане Србије не треба да брине, казао је државни секретар.

– Имамо редовну испоруку „Фајзер“ вакцина, а у „Торлаку“ смо произвели милион и по доза Спутњик В вакцина. Дај Боже да све те вакцине искористимо. Увек смо били солидарни и нећемо дозволити да вакцинама истекне рок трајања и да их бацимо. Поделићемо их онима који желе да их приме – казао је др Ђерлек у „Уранку“.

Извор: Блиц