Србија

МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО СНЕГ У СРБИЈИ: Открио где ће се СНЕЖНЕ ПАХУЉЕ задржати, спремите се за ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ!

Снега у Србији биће само на планинама, док га у градовима због температура изнад нуле неће бити све до Нове године, најављују метеоролози.

Временска клацкалица

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У понедељак су се забелели Тара, Златибор, Копаоник, Сјеница… Снег је падао и у Ивањици, Куршумлији, Ваљеву, Неготину и на периферији Београда, али се тамо није задржавао.

Метеоролог РХМЗ Бранко Совиљ каже да упркос томе што се забелела цела Србија, праве зиме нема ни на видику. Снег ће се задржати само на планинама.

-Снег је пао у готово свим деловима земље, а највише су се забелели планински врхови. Међутим, упркос формирању покривача, већ од данас у нижим пределима долази до његовог топљења, због прилива топлог ваздуха са Медитерана. Жива у термометру иде у плус, дневне температуре ће се кретати од шест до 15 степени, а у четвртак ће ићи и до 18 степени. На Тари, Златибору и Копаонику ситуација ће бити другачија јер ће температуре тамо бити испод нуле. Зато ће се снег само ту и задржати – прича Совиљ и додаје:

-Смену топлог и хладног времена, односно праву временску клацкалицу имаћемо и током викенда – ред кише, ред снега и мало сунца. Према садашњим прогнозама, снега ће све до половине децембра бити само на планинама. У равници ће га бити само у виду пролазног наоблачења, па можемо рећи да снежних падавина и праве зиме нема ни на видику.

Опрез на путу

После оваквих најава надлежни кажу да су спремни за нове снежне падавине, с обзиром на то да је овај први снег у понедељак направио потпуни хаос у појединим деловима земље. На Златибору, где је пало око 30 центиметара снега. Бројни шлепери са летњим гумама и без зимске опреме сатима су стајали попречени на прилазу планини, што је направило вишесатне застоје и километарске колоне. Зато из предузећа за одржавање путева апелују на све возаче да на пут никако не крећу без неопходне зимске опреме, јер осим што угрожавају безбедност у саобраћају, ризикују да плате папрене казне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо / Информер