Свет

МИЛИЈАРДЕР ШОКИРАО СВЕТ: На корак смо до чипа у људском мозгу!

Фото: Јутјуб

Илон Маск тврди да је његова компанија за технологију интерфејса мозга Неуралинк на мање од годину дана од уградње чипова у људски мозак.

Вест је стигла од самог милијардера током интервјуа уживо на самиту савета извршног директора Волстрит журнала у понедељак, на питање о плановима за компанију за 2022.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Неуралинк добро функционише код мајмуна и ми заправо радимо само много тестирања и само потврђујемо да је веома безбедан и поуздан и да се уређај неуралинк може безбедно уклонити“, рекао је Маск.

Најбогатији човек на свету испунио је своје обећање да „не поседује дом“. Маск је у четвртак продао своје имање у Силицијумској долини за 30 милиона долара, што је 7,5 милиона долара мање од првобитне тражене цене од 37,5 милиона долара када је први пут објављено у јуну, према евиденцији.

„Надамо се да ћемо ово имати код наших првих људи – а то ће бити људи који имају тешке повреде кичмене мождине као што су тетраплегичари, квадриплегичари – следеће године, до одобрења ФДА. Мислим да имамо шансе да омогућимо некоме ко не може да хода или користи руке да поново хода – али не природно.“

Неуралинк је 9. априла 2021. показао свој мождани чип код мајмуна, што је животињи омогућило да игра игру понга користећи само свој ум. Уређај у мозгу животиње снимао је информације о активирању неурона док је играла игру, учећи да предвиди покрете које ће направити.

„У суштини, мајмун је изгледао нормално, али телепатски игра видео-игрицу, што мислим да је прилично дубоко“, рекао је Маск током преноса уживо у понедељак.

Неуралинков систем се састоји од компјутерског чипа причвршћеног за сићушне флексибилне нити које су ушивене у мозак помоћу робота „налик шиваћој машини“. Уређај преузима сигнале у мозгу, који се затим преводе у контроле мотора.

Маск каже да се технологија показала као безбедна у мозгу и да се лако може уклонити, тако да је једина ствар која спречава Неуралинк од испитивања на људима одобрење ФДА.

„Наши стандарди за имплантацију уређаја су виши од оних које одобрава ФДА, баш као што су наши стандарди за безбедност много виши од онога што захтева америчка влада.“

Маск је у понедељак поделио твит понављајући да је 2022. година рок, наводећи да ће се напредак Неуралинка убрзати када уређаји буду „у људима следеће године“.

Прва демонстрација компаније одржана је 28. августа 2020. Тај догађај је Маск разгласио рекавши да ће Неуралинк „показати неуроне који се активирају у реалном времену“.

Иако је то представљено током демонстрације уживо, они који су се укључили били су разочарани када су неурони били неурони свиње по имену Гертруда, а не човека.

Међутим, изгледало је да је Маск био веома сигуран у то да је 2022. година рок да Неуралинк помогне параплегичарима да поново ходају док говоре.

„То је супер велика ствар и не желим да будим неоправдане наде, али сам уверен да се то може учинити“, рекао је он.

Поред тога што помаже људима да поново ходају, Маск је такође рекао да би Неуралинков чип могао да помогне у лечењу зависности и депресије.

У твиту објављеном у јулу 2020, милијардер је одговорио на твит корисника који је питао да ли имплантат може да „поново обучи део мозга“ повезан са болестима.

Пранаи Патхоле, корисник Твитера, написао је: „Може ли се Неуралинк користити за поновну обуку дела мозга који је одговоран за изазивање зависности или депресије?“

„Било би сјајно да се неуралинк може користити за нешто попут лечења зависности или депресије.“

„Сигурно. Ово је и сјајно и застрашујуће“, написао је Маск у одговору.

У мају 2020. Маск је говорио у поткасту Џоа Рогана о томе како ће Неуралинк имати спремну верзију свог можданог имплантата „у року од годину дана“.

Маск је објаснио да процес укључује уклањање дела лобање, роботи затим убацују електроде у мозак и уређај у рупу, а иза њега остаје само мали ожиљак.

Такође је открио да би технологија могла да се развије у потпуни мождани интерфејс за само 25 година, што би омогућило „симбиозу“ између људи и вештачке интелигенције.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92