Србија

НИЈЕ ДОБРО! Прети нам и ВИШЕ ОД 10.000 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО! Ево шта следи!

Омикрон је и званично стигао у Србију, а са њим и опасност да ће у новом таласу већ у јануару бити оборени негативни рекорди у корона бројкама. Епидемиолози упозоравају како је сасвим извесно да ћемо као у западној Европи током удара омикрона имати највећи број дневнооболелих, али остаје нада да болнице опет неће бити пуне.

Омикрон постаје све доминантнији широм Старог континента, а пре свега у западној Европи где су корона бројке толико скочиле да из дана у дан бележе негативне рекорде. Тако је, рецимо, број новозаражених у Великој Британији премашио 120.000 у дану, а током претходних таласа највећи „пик“ износио је близу 70.000.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Слична ситуација је и у Шпанији где се епидемиолошка крива попела изнад 70.000 новооблелих и тако премашила раније негативне рекорде од око 44.000. И Италија бележи забрињавајуће ковид бројке пошто сада дневно има изнад 50.000 заражених или око 10.000 оболелих више него на врхунцу претходног највишег таласа.

На срећу, у овим државама број хоспитализованих и умрлих од короне на дневном нивоу и даље је далеко од негативних рекорда.

У јануару неминован раст броја оболелих

Ако се има у виду да ниједан талас короне у западној Европи није заобишао Србију јасно је да и нашу земљу, нажалост, неминовно очекује раст епидемиолошке криве под утицајем омикрона.

Епидемиолози упозоравају да нас већ у јануару чека нови талас короне. Зато се и поставља питање да ли ће и код нас као у земљама западне Европе бити оборен рекорд оболелих на дневном нивоу?

Да ли ћемо у следећем таласу имати више од 8.467 оболелих у дану колико их је највише забележено 28. септембра ове године? Да ли постоји опасност да имамо и изнад 10.000 инфицираних у дану?

Из искуства са претходним таласима, српски здравствени систем може да издржи око 9.000 хоспитализација, колико их је било у тренутку када смо поставили рекорд дневног заражавања нешто преко 8.000. Како је код омикрона шанса за око 50 одсто мања да будете хоспитализвани него од делта соја, онда је јасно да би 12.000 заражених и више дневно почело да пуни болнице у Србији када омикрон као заразнији сој постане и доминантан у нашој земљи.

Вучић: Шта да радимо ако седам дана имамо по 12.000 заражених?

Председник Александар Вучић се у емисији „Прва тема“ на ТВ Прва поседбно осврнуо на корона бројке у Великој Британији и Италији и нагласио да се се најежио када је сазнао колико имају оболелих у једном дану.

– Да имамо десет пута мање ми то не можемо да поднесемо – апострофирао је Вучић.

Како је рако, омикрон сој је напад на здравствени систем пре свега.

– Шта да радите ако имате седам дана по 12, 15, 100 хиљада људи. Да све своје максимуме превазиђемо можемо да држимо по 25 хиљада људи. Страх ме, страх ме велики. Није то велики број ни у Београду сада али не знам шта ће бити за месец, месец и по, два месеца. Шта ћемо да радимо са болницама? Кажу лакши је, преживећемо. Супер. А шта ћемо да радимо са дијабетичарима, срчаним болесницима, свим онима који морају у болницу. А кад погледате, ми смештамо више него Немци који су најразвијенија земља у Европи – подвукао је Вучић.

Да је реално да већ у следећем таласу под ударом омикрона имамо највећи број дневнооболелих сматрају и епидемиолози.

Радовановић: Колико ћемо имати заражених зависи од нас

Епидемиолог Зоран Радовановић истиче за „Блиц“ да је било само питање времена када ће омикрон постати доминантан у западној Европи.

– Омикрон се много лакше преноси и зато има много више заражених. Оно што се за сада поузданозна јесте да је изузетна преносивост новог соја. Све друго је још спорно. Постоје назнаке да омикрон много ређе доводи до упале плућа, али треба имати у виду да су то подаци из Јужне Африке где је популација знатно млађа него у Европи, Такође, у Јужној Афирици је висока прокуженост па се за оне који су већ једном прележали корону и очекује да имају блаже симптоме – наглашава Радовановић за „Блиц“.

Како каже, имајући у виду да је релативно низак проценат грађана у Србији вакцинисан са три дозе против ковида сасвим је извесно да ће ускоро бити оборен рекорд у броју новозаражених у Србији.

– Колико ће бити инфицираних у новом таласу зависиће, пре свега, од нашег понашања. Поређења ради, код нас је и даље на снази забрана окупљана до 500 људи док је у Немачкој забрањено окупљање више од 10 људи, а у Холандији више од двоје. Видећемо ко ће бити мудрији у тим одлукама – опрезан је Радовановић.

Наш саговорник апострофира да омикрон изазива другачије симптоме, али то како тврди не значи да болнице опет неће бити пуне.

– Другачија је клиничка слика код омикрона. Цури нос, гребе грло, мањи је кашаљ и мањи губитак чула мириса и укуса. Мања је за сада вероватноћа да заражени заврше у болници, али пошто ће бити пуно заражених, бојим се да ће и тако мањи проценат хоспитализованих напунити болнице – закључује Радовановић.

Глигић: За сада клиничка слика није забриоњавајућа, али не смемо се опустити

С друге стране, вирусолог Ана Глигић је нешто већи оптимиста.

– Велики број заражених у западној Европи су доказ да се вирус брже и лакше преноси. Зато се и региструје толики број случајева. За сада клиничка слика није забрињавајућа и надам се да неће бити толико тешких случајева као у претходним таласима. Али морамо сачекати и видети истраживања на већем броју заражених. Не смемо се опустити – наглашава Глигић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс