Србија

ЊЕГОВА ИЗЈАВА ЈЕ ПОДИГЛА СРБИЈУ НА НОГЕ! Кон: Била је РАСПРАВА, тражимо пропуснице 24 сата и да нема дочека!

Епидемиолог др Предраг Кон демантује министарку за рад др Дарију Кисић Тепавчевић тврдећи да није тачно су чланови кризног штаба заједнички на јучерашњој седници одлучили да се не пооштравају мере и да све остане како јесте. Он наводи да је око мера била читава расправа и да је медицински део кризног штаба тражио пооштравање мера, а никако није био за то да све остане по старом!

– Једноставно није тачно да смо били једногласни! Медицински део био је при својим ставовима изреченим и пре седнице кризног штаба. Тражили смо најнужнији минимум – да 24 сата важе ковид пропуснице за све осим за еснцијалне потребе везане за храну, лекове и гориво. А нисмо подржали ни одржавање јавних скупова са концертима за дочек Нове године на трговима широм земље. И мимо тога, остале су све исте мере – каже за Курир др Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање шта је медицинском делу кризног штаба одговорено, зашто мере неће да мењају, др Кон каже: – То је читава расправа и ко је шта од појединце говорио не могу да цитирам. Након што су се сви изјаснили шта јесте, а шта није могуће спровести, на крају сам ја изнео наш предлог. Било је ту неких врста разводњавања наших захтева. Кључни аргумент политичког дела кризног штаба био је да то није реално и да не може да се спроведе. А имамо претњу која наилази, јасно видимо да ће се десити нагли пораст броја заражених у земљи. Десио би се и без обзира на дочек Нове године, али би то ишло спорије, што је јак битно рећи. – наглашава Кон.

Додаје да је на седници изнета информација да се ковид пропуснице сасвим добро поштују:

– Поднети су и инспекцијски извештаји, то су на хиљаде и хиљаде извршених инспекција и милиони наплаћених казни. Нема дилеме да су ковид пропуснице добро решење, али морају да важе 24 сата.

Др Кон апелује на људе да не иду на велике скупове у претећој ситуацији, поготову они који нису вакцинисани.

– То је стварно нешто што мора да се нагласи. Ако се и већ налазе на таквим местима треба да користе маске јер ту не може да се држи дистанца, што је и у оквиру мера које су тренутно актуелне – наводи др Кон.

На нашу констатацију да апеле и молбе одавно нико не слуша, др Кон каже:

– Знам, али то је једноставно мора да се понови. Предузећу све што је у мојој моћи да да се што пре поново састане кризни штаб и да донесе те озбиљније мере које ће смањити могућност трансмисије. Међутим, у овој ситуацији која је тренутно, са старим мерама, неопходно је и даље говорити људима шта је корисно и потребно да се чувају јер, нажалост, овај омикрон не показује ништа лепо. Осим што ће можда изазивати блажа оболења. Али брзина преношења је заиста толико јасна, недвосмислено се види да је много већа, да ће многи да се изненаде том брзином – наглашава др Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс