Србија

„О ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ ПРИЧАМ ВЕЋ 20 ГОДИНА“ Усагласили се Кон и Шеклер! Ове речи су подигле Србију на ноге!

Лекари Предраг Кон, Миланко Шеклер и Душан Попадић говорили су о новом соју коронавируса омикрон и открили шта ће нам највише помоћи да га сузбијемо, али и какве симптоме са собом доноси пацијентима.

– Не могу да кажем ништа, тај део испитивања тренутно ради Медицински факултет, а чим се нису оглашавали до сад верујем да још нема заражених. Оно што бих друго хтео да поделим са вама је да је јуче Јужноафрички савет изнео кратко саопштење са њиховим искуствима са симптомима соја омикрон. То је на подручју најгушће насељеног дела државе, а у првом извештају из четири болнице од 37 пацијената у болници 31 пацијент није имало потребу за кисеоником. Ко год је код нас смештен у болницу, више од деведесет одсто је морало на кисеоник – рекао је на почетку разговора за ТВ Прва доктор Миланко Шеклер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао како се пацијенти заражени омикрон сојем задржавају до највише пет дана у болници, а они који су на болничком лечењу су махом невакцинисани.

Лекар Душан Попадић је прокоментарисао потребу да вакцинација у овом тренутку због омикрон соја коронавируса буде појачана.

Ти наслови највише личе на велику дозу трачарења у медијском простору. Оно што обичном човеку треба да буде јасно је да је вакцинација и дистанца нешто што штити од свих сојева овог вируса. Пошто се још увек не понашамо онако како би требало да се понашамо како бисмо се заштитили, то ми је једина брига – рекао је Попадић.

Епидемиолог Предраг Кон се у потпуности сложио са својим колегом Миланком Шеклером.

– Чули смо доктора Шеклера, опет се потпуно слажем са свим што је рекао. Ти подаци су валидни и упућују да добијамо једну варијанту која носи врло благо обољење. Међутим, подаци су донети за врло кратко време. Имамо нову варијанту и то ништа није необично. Начин борбе је вакцинација, а ношење маски је подцењено и треба их више имплементирати. Морамо да пратимо ситуацију и да видимо хоће ли омикрон сој издоминирати – рекао је Кон за ТВ Прва и додао:

– Ја о обавезној вакцинацији причам већ 20 година. Увели смо обавезну вакцинацију за здравствене раднике, али се то сада није примењивало. Ја сам увек за то да вакцинисаност буде изузетно висока.

Доктор Душан Попадић је истакао да нема потребе за паником све док су резултати истраживања повољни.

– Вакцина дефинитивно штити од омикрон соја, већина хоспитализованих нису вакцинисани. Хтео бих на две ствари да се вратим. Једно је да сте ви цитирали некакве лекаре, а цитирали сте бомбастичне наслове, то је оно што је дубоко погрешно. Треба преносити објективне и релевантне информације, а не оно што звучи бомбаастично. Треба водити рачуна да се не диже непотребна паника тамо где нема потребе – закључио је Попадић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс