Србија

Обратите пажњу! ОД ЈАНУАРА КРЕЋЕ ПРОВЕРА СВИХ 500.000 ДРЖАВНИХ ПЛАТА: Први на удару радници из пет великих сектора

Нови систем који ће пратити и ставити под лупу свих 500.000 плата у јавном сектору, као и све друге исплате накнада из буџета, стартоваће у јануару наредне године. И ових дана на систему се ради и више него интензивно, а цела „прича“ обухватиће више од 10.000 корисника који плате примају из државне касе.

По први пут на једном месту постојаће тачна евиденција о свим исплатама радницима из државне касе. Биће ту и плате, али и све друге накнаде попут чланства у различтитим одборима, путних трошкова, бонуса… Захваљујући новом систему, практично ће бити могуће у секунди доћи до сваке исплате из буџета која директно иде у џеп запосленог, био он радник на минималцу или први човек институције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Морамо бити искрени, чини нам се да није било довољо иницијативе ни код њихових оснивача, јединица локалне самоуправе да на један, храбар и радикалан начин уђу у контролу пословања и да наравно слабости које региструју у том пословању отклањају“ – истакао је државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић.

Од јануара ће практично бити контролисани расходи и извршене исплате за све запослене у јавном сектору у реалном времену, а самим тим отклоњена је могућност грешке у обрачунима зарада пре њихове исплате, као и све евентуалне злоупотребе.

Зоран Јефтић, председник Општине Мали Зворник каже да ће се знати где се троши сваки динар.

Увид ће имати општине, али и Министарство привреде. Податке сортиране по предузећима са одређене територије, броју запослених или ликвидности, софтвер ће повлачити аутоматски.

Како су навели у ресорном Министарсву финансија које је и задужено за цео пројекат, прве промене треба очекивати у сектору рада, запошљавања и социјалне политике, а затим у секторима културе и правосуђа. У другој фази нови обрачун зарада и њихова боља контрола биће уведени у сектор просвете, а након тога и у здравство.

У последњој фази пројекта пројекат ће добити и локалне самоуправе и и све то биће завршено у наредних годину и по дана односно до краја 2023. године.

Бојан Димитријевић, члан Фискалног савета рекао је за РТС да је често била пракса да се приходи претачу у текуће расходе, у плате, а да се веома мало издваја за инвестирање и то је после 2017. битно побољшано.

Оцена је и да надзорни одбори тих предузећа испуњавају формалну, али не и суштинску улогу стратешког управљања, и зато су потребни квалификовани људи који се руководе искључиво јавним интересом.

На пројекту ће директно радити око 3.000 људи, а пројекат, је део и договора Србије са ММФ, који последњих година има детаљан увид у јавне финансије наше државе.

Од јануара повишице од 7 до 9 одсто

Плате у јавном сектору рашће од јанауара наредне године у распону од 7 до 9 одсто.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо / Блиц