Србија

Открио све! „ПОСТОЈЕ ТРИ СЦЕНАРИЈА О ОМИКРОНУ“ Др Кон: Теорија је да је корона прешла на глодаре, а онда се догодило ово…

Др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба говорио је у јутарњем програму Нове о новом „омикрон“ соју корона вируса, али и мерама које ће су сада на снази.

– Ситуација је повољнија него што смо мислили. У школским, али и другим колективима је дошло до стабилизације, број заражених се одржава и благо спушта – рекао је Кон, међутим подсетивши да ће „људи из дијаспоре свакако доћи, ситуација ће бити динамична и донеће ‘омикрон’ који свакако постоји већ у ЕУ и САД и захватио 40 – ак земаља већ сада“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Очекивано је да ће „омикрон“ до краја месеца доћи у Србију. Постји озбиљан проблем што је јако тешко искомуницирати. Имате ситуацију на местима где је екстремно висока вакцинисаност, али и велика попуњеност болница вакцинисанима – што је и логично, јер што је више вакцинисаних, више вакцинисаних ће процентуално бити у болницама, и то су они који су старији, имунокомпромитовани – рекао је Кон, подсетивши да још увек нема довољно података из истраживања о ефикасности различитих вакцина, нагласивши да се једино за „фајзерову“ зна да је нешто ефикаснија од других.

Он је додао да су вакцине изузетно ефикасне, и да су стручњаци искрено очекивали мању ефективност вакцина против короне.

– Постоји неколико теорија о томе шта се десио у Јужној Афрции. Или је дошло до дуготрајних инфекција код којих се накупио број мутација, или се ради о имунокомпромитованим особама код којих су се створиле мутације, или је вирус отишао у животињску врсту – помињу се глодари теоретски – и да се вратио назад међу људе и да је тако дошло до великих мутација. Ипак, подаци из Јужне Африке су умирујући – истакао је додајући да нешто што се каже „теоретски није апсолутна истина, и да се то међу лекарима зна“.

„Многи потцењују маске, али ако их сви носимо ефикасност је велика“
– Многи су причали да не треба носити маске, укључујући и мене. Ипак, маске су потцењене – заштита од маске ако је само ја носим да би се заштитио је 30 одсто, али ако је сви носимо онда је 90 одсто. Особа која је вакинисана и носи маску, минимална је вероватноћа да ће бити заражена – рекао је Кон.

Он је додао да је преко лета неношење маске била нека врста „националног опредељења“.

– Преко лета смо имали ‘референдум’ и апсолутно одбијање ношења маски, то је нека врста националног опредељења. Вероватно ја не говорим довољно добро уверљиво, али ја можда боље и не знам. Постоје и лекари који кажу да маске не помажу, а то је апсолутно лаж“, казао је Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс