Србија

ОВО СМО СВИ ЧЕКАЛИ! Доктор Белојевић ОПТИМИСТИЧАН – открио када и како ће корона вирус нестати

Појава омикрона соја је с једне стране забринула многе, а са друге, неки научници тврде да би управо ова варијанта могла да буде почетак краја пандемије.

Бил Гејтс недавно је изјавио да очекује крај пандемије у 2022. години, а све је више домаћих стручњака који се слажу са тим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор са Медицинског факултета у Београду др Горан Белојевић познатији као др Масерати је гостујући у емисији „Уранак“ на К1 изнео свој став о крају пандемије.

– Ја сам још прошле године објавио рад у којем сам предвидео да ће пандемија трајати до краја 2021. на основу аналогије са шпанском грозницом, а ослањајући се на неке природне законе којима пандемија пре свега подлеже. Природни закони су еколошки закони који важе већ милијардама година, томе подлеже и пандемија, не може вечно да траје јер свака врста има своје место на Земљи, у кружењу материје и енергије и то место је сада поремећено. Ту где се сада вирус налази, ту му није место, то му је непријатељска средина јер га напада људски одбрамбени механизам и он ће се повући. Мутација је вид адаптације, вирус се бори да опстане, али не може јер је имунски систем човека против овог вируса изузетно ефикасан. Значи, само два од 100 ће умрети, а 98 људи од 100 заражених ће победити вирус. То је феноменална вест и потпуно различита од ХИВ-а, ХИВ не можемо да победимо, кад уђе у нас, ту је засвагда – навео је он.

Појава омикрона соја је с једне стране забринула многе, а са друге, неки научници тврде да би управо ова варијанта могла да буде почетак краја пандемије, тј. да води ка постепеном гашењу вируса.

– Мислим је то логично претпоставити јер имунски систем је супериоран у односу на вирус, он губи битку, мислим да све иде према томе. Најбоље је пратити те податке о заражавању и умирају из Јужне Африке одакле долази овај сој, стижу подаци да је вишеструко повећан морбидитет, тј. оболевање, али је врло ниска смртност, што је најважније. Исто су охрабрујуће и ове вести из Јапана, ово нагло срозавање. Ја управо очекујем да се ова епидемија нагло заврши, не постепено да ће тињати, него нагло, онако како је и почела. Не очекујем да ће ово бити сезонски вирус јер овај вирус није сличан корона вирусима који изазивају прехладе. Мислим да ће нестати као што ће нестати свињски грип – рекао је др Белојевић, па додао:

– Ја сам уздржан у односу на апокалиптична предвиђања да ће епидемија трајати годинама и да ће нам требати 40 бустер доза вакцина. Оптимиста сам, нећемо се бавити короном у 2022. години – закључио је Белојевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com