Србија

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОБЈАВИО ДУГОРОЧНУ ПРОГНОЗУ: Чека нас ледена зима

Зима ускоро стиже и календарски, а биће значајно другачија од неколико претходних – количина падавина ће бити изнад просека, посебно у децембру и фебруару. Како је саопштио српски метеоролог Марко Чубрило, треба да се спремимо на чешћу појаву снега у односу на протекле две зиме.

Како најављује метеоролог, најхладнији период ће вероватно бити крајем децембра, али већим делом јануара, а укупно најхладнији месец највероватније јануар. Управо у јануару је могућа појава јаких мразева. Фебруар би могао да донесе нешто топлије време, али постоји одређена вероватноћа, и то око 40 одсто, да и овај месец буде релативно хладан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Марка Чубрила, нашем делу Европе следи доста промењљив децембар, уз честе падавине и смене отопљења и захлађења.

„Како месец буде одмицао, а количина хладног ваздуха на северу буде расла све чешће ће хладне епизоде доносити снег и у ниже предела. Са оваквом синоптиком овај месец би имао значајан суфицит падавина. Крајем месеца може доћи до јачег захлађења. У таквим условима јаунар би могао бити хладан и богат снежним падавинама“, најавио је Чубрило.

Додаје да би фебруар такође могао бити веома богат падавинама, а како нема сигнала за висок ваздушни притисак над југоистоком Европе, врло вероватно је да би ка нама често долазило до упада врло хладног ваздуха који би опет из Русије овог пута директно ишао ка средишњој Европи, а онда у налетима и ка нађој земљи.

„То би вероватно донело релативно хладан фебруар богат падавинама, али уз могуће периоде топлијег или на кратко релативно топлог времена“, упозорава Марко Чубрило.

Извор: Курир.рс/Мондо