Свет

ПРЕДСЕДНИК УВЕО НОВА ПРАВИЛА: У страху од новог соја корона вируса строже мере за путовања

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден представио је строжа правила путовања због ковида-19, након што су САД потврдиле неколико Омикрон случајева.

Бајден је, међутим, нагласио да његов план „не укључује затварање или изолацију“, преноси Би Би Си.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према детаљима Бајденовог плана, сви међународни путници мораће да се тестирају на вирус у року од 24 сата пре путовања у САД, без обзира на њихов статус вакцинације.

Захтеви за ношењем маски у авионима, возовима и аутобусима биће продужени до марта.

Америчка влада ће, како је саопштено, настојати да омогући милионе бесплатних тестова код куће преко приватних осигуравајућих компанија за оне који имају покриће, и преко здравствених центара и сеоских клиника.

План администрације за зимске месеце се састоји и од корака за охрабривање свих одраслих да добију бустер дозу.

Преко 40 милиона Американаца је добило бустер дозу, али Бајден тврди да још скоро 100 милиона испуњава услове и да још нису примили допунску дозу.

Стотине клиника за вакцинацију биће основане широм земље у покушају да се повећа стопа вакцинације међу децом и тинејџерима.

САД и неколико других земаља забраниле су путовања из осам земаља Јужне Африке.

До сада су случајеви Омикрон соја откривени у Калифорнији, Колораду, Минесоти, Њујорку и на Хавајима, чије власти тврде да та особа није недавно путовала.

Државни здравствени званичници су, међутим, пријавили само благе симптоме у овим случајевима.

Према извештајима, омикрон варијанта је до сада пронађена у 30 земаља, а још увек није јасно да ли овај сој, са великим бројем мутација, има већу трансмисију или већу отпорност на вакцине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг