Србија

ПРОТЕСТ У ШАПЦУ: Нећемо вам опростити (ВИДЕО)

Протест под слоганом „Шабац вам нећемо опростити“ – почео је испред Основног суда у том граду. Како је најавио председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић, протест је окупљање свих оних који мисле да нема стајања док не видимо леђа тровачима.

Међу окупљенима налази се неколико десетина грађана који су дошли да подрже борбу за другачији Шабац. Грађани су донели транспаранте на којима пише „Шабац вам нећемо опростити“, али и транспарант на којом пише „Слобода и правда за Драгана Миловановића Црног“, чиме су истакли подршку грађанину Шапца ухапшеном након протеста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марија Јовановић из Удружења „Разум“, која је била повређена током блокаде мостова, рекла је да она окупљенима не може да поручио добар дан, јер у Србији одавно није добро.

„Не могу да кажем добар дан јер у Србији одавно није добро. Протестовали смо мирно и у том тренутку је дошао Јарин. Шта бих рекла везано за њих, они су добили директно одобрење, могли су да иду преко Сремске Митровице, али нису желели намерно. Кренули су на нас, али ми смо остали: жене, мужеви, деца, бабе, деде. Ја сам ударена од стране Прокића, па овим путем поздрављам Прокића и поручујем му ја**ро. Криминалци су излазили из службених возила, зашто ја не могу да изађем одатле? Па не могу јер сам ја шнајдерка и домаћића, а они су криминалнци у покушају. Нису то ни батинаши. Да је било ко кренуо на њих, они би побегли“, рекла је окупљенима Јовановић.

Програмска директорка Грађанских иницијатива Бојана Селаковић подвукла је да од 27. новембра цела Србија гледа у Шабац.

„Ово је први скуп у Шапцу на којем говорим и велика ми је част. Све што радим у последњих 10 година је подршка људима који желе да нешто мењају у својим срединам. Цела Србија од 27. новембра гледа у Шабац у којем је од тада суспендована правна држава. Као што је Шабац до прошле године био бастион слободе, сада је постао симбол отпора. Време је да кажемо нашим комшијама и пријатељима да је време да престану да ћуте. Они су само имали среће да се њихова кућа, њива не нађу на тапету њихове екипе. Имамо посла са хоботницом која деле људе на две групе: њихову, која може да ради шта хоће и на нас све остале. Сваким даном ће нас бити све више. Сви људи који су били на потерници имали су проблем са тим да им се ускраћује слобода. Она је врховна вредност иза које сви морамо стати. Ако останемо без слободе, нећемо имати ништа. Шабац је био и мали Париз и Верден, а сада од њега покушавају да направе Тексас“, поручила је окупљенима Селаковић.

Александар Мијаиловић је рекао да власт шаље поруку младима да они нису добродошли у свом граду.

„Шабац је мој град, нема ништа природније да навијате за свој град и клуб. Верујем да овај град може бити најбољи за живљење у овом делу земље. Вратио сам се јер волим свој град, а онда дочекам да се у Шапцу лепе налепнице са мојим именом. Ова власт је криминогена и не преза ни од чега. Каква је ово порука која се шаље младима? Да нису добродошли у свом граду, али то није само порукама младима, већ и адвокатима“, казао је Мијаиловић.

Новинар Драган Ераковић нагласио је да се много тога до сада виђало по Србији, али да је сада пређена граница људског достојанства.

„Подржавамо наше младе суграђанре и новинаре у овој борби који су се нашли на овој потерници. Пређена је линија људског достојанства које чине људско друштву. И пре се радило у виду опскурних текстова, али ово није било ни на дивљем Западу ни у нацистичкој Немачкој. За све ово нема оправдања, није се огласио ни носилац листе За нашу децу, ни Заштитник грађана. Народ не сме да буде поданик, надам се ће у Србији коначно да сване слобода“, рекао је Ераковић.

Новинарка Исидора Ковачевић истакла је да полиција зна чији су отисци прстију са потернице.

„Хвала вам што се овде данас, не бих нешто много говорила. Поред тога што знам да је полиција узела отиске прстију са потерница, знам да могу да нађу штампарију, дистрибутере, организаторе. Нећу дужити превише, само ћу залепити своје отворено писмо и желим да охрабримо надлежне да их охрабримо да раде свој посао“, рекла је кратко Ковачевић.

Новинар Ненад Кулачин рекао је за ливе који организује Нова.рс да је срамотан начин на који се шабачка власт односи према новинарима и грађанима.

„Ово је потпуно антицивилизацијски начин борбе, плус је у питању замена теза. Први пут им је неко рекао не може, али питање је дана је када ће да падне нека невина глава која не мисли као они. За време владавине Слободана Милошевића пуцано је на нас, добијали смо батине, али овакав простаклук није забележен. Са овима не може да се разговара, рођени су под Шешељевим шињелом, рођени су да буду табаџије. Немају чак ни онај уличарски кодекс да нема недозвољених удараца, ми живимо у времену потерница, али без обзира на то мислим да ћемо их 3. априла послати на историју“, рекао је новинар Ненад Кулачин.

Окупљенима ће се обратити новинарка „Подринских“ Исидора Ковачевић, која је била изложена претњама због свог извештавања са блокада саобраћајница протеклих недеља.

Говориће и програмска директорка Грађанских иницијатива Бојана Селаковић, новинар Драган Ераковић, адвокат Александар Мијаиловић, и Марија Јовановић из Удружења „Разум“ која је била повређена током блокаде мостова.

Подсетимо, претходних дана је било прилично бурно у Шапцу. Наиме, још увек непозната група људи излепила је на бандерама стаблима, улазним вратима зграда и на брисачима паркираних аутомобила освануле потернице са натписом „Траже се“… а на њима су била три имена – једног шабачког адвоката, малолетног младића и ње.

Међу њима била је главна уредница „Подринских“ Исидора Ковачевић која је изјавила да се плаши да изађе из своје куће, јер јој је угрожена безбедност.

„Нисам сигурна да још постоје потернице по граду, јер нисам излазила из куће и нисам се појављивала у центру града, нити на местима на којима су биле потернице. Синоћ ми је речено да постоје још у парковима, на дрвећу, али сам и чула да грађани, који су бесни због свега овога, иду и скидају те потернице“, каже Ковачевић и појашњава да не излази из куће пре свега зато што је уплашена за своју безбедност“, рекла је Ковачевић пре неколико дана.

Извор: Нова