Русија Србија

ПУТИНОВА ОФАНЗИВА ЗА СПАС СРБА! Ово је његов план за нашу земљу!

Из Москве је поведена нескривена офанзива за заштиту српских интереса у целом региону и, по налогу председника Русије Владимира Путина, штитови су постављени на више фронтова да би се одбили све перфиднији напади и жестоки притисци на Београд.

Отворена подршка шефа Кремља стигла је кроз писмо председнику Србије Александру Вучићу у ком је поручио да рачуна на наставак „конструктивног дијалога с њим и присног заједничког рада на актуелним питањима билатералне, регионалне и међународне агенде“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уследиле су потом конкретне поруке амбасадора Руске Федерације у Београду Александра Боцан-Харченка у вези с решавањем косовског чвора и смиривањем тензија у Босни и Херцеговини уз подршку Републици Српској.

Амбасадор Боцан-Харченко казао је, наиме, јуче да Москва позива Приштину да прекине своје неодговорно понашање и настави нормалан дијалог са Београдом.

Констатовао је потом и да је највећа препрека у БиХ застарела институција високог представника, те да је њено гашење задатак који би требало прво решити (погледајте оквире).

Оваква директна подршка и офанзива из Москве уследила је непуних месец дана пошто су Вучић и Путин у Сочију (25. новембра) разговарали о питањима испоруке гаса Србији, ситуацији са КиМ, РС, јачању билатералне економске, војне сарадње. Тада је, на њиховом 18. састанку, колико су их имали у протеклих седам година, у јеку енергетске кризе која дрма планету, договорена, између осталог, снижена цена руског гаса за Србију и повећање увоза. Између осталог, Србија је, управо због успона веза с Русијом, на мети критика са запада.

– Српско-руски односи су свакако на историјском максимуму и то захваљујући председнику Вучићу. Ми данас имамо и политичку и привредну супстанцу тих односа, чиме смо ојачали и своју геополитичку позицију – констатује у разговору за Српски телеграф Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић тврди да Србија увек може да рачуна на подршку из Москве на свим фронтовима, што се показало протеклих година:

– Русија, такође, није фактор дестабилизације у региону. Напротив. И зато у мери у којој Запад буде уцењивао и(ли) вршио притисак на Србију може се очекивати да Русија прискаче у помоћ Србији у изналажењу најповољнијих решења, нарочито на питањима од националног значаја, каква су Косово и Република Српска.

3 главне тачке плана

1. Зацементирана сарадња у више праваца

Путиново писмо Вучићу је уручио руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко на прекјучерашњем састанку у Председништву Србије.

– Дијалог Русије и Србије одговара темељним интересима братских народа и доприноси обезбеђењу стабилности и безбедности на европском континенту – навео је Путин и додао да су њихови „недавни преговори у Сочију у пуној мери потврдили чврстину стратешког партнерства Русије и Србије и дозволили да зацртају нове перспективе узајамно корисне сарадње у више праваца“.

2. Приштина хитно да испуни обавезе, иначе…

– Сагласан сам да је разлог за застој дијалога између Београда и Приштине невољност привремених институција самоуправе на Косову да воде озбиљне разговоре. Полазимо од тога да бриселски дијалог, организован у складу с резолуцијом Генералне скупштине УН, има потенцијал који није искоришћен – казао је амбасадор Боцан-Харченко.

Важно је, истакао је, да фацилитатори и друге заинтересоване стране подвуку да вође Албанаца треба да испуне раније обавезе, пре свега, оне које се тичу формирања ЗСО:

– Оглушивање о ову обавезу штети самој Приштини и очекујемо да то схвате што је пре могуће. Покушаји Приштине да дестабилизује ситуацију, укључујући и рације локалних полицијских специјалних снага на северу Косова, само стварају још више тензија. Жао нам је што они који доносе такве одлуке не разматрају њихове могуће озбиљне импликације.

3. Без лупе се види да Руси и Срби нису криви за кризу у БиХ

Коментаришући оптужбе Сарајева да су за најновију институционалну кризу у БиХ криве Србија и Русија због подршке српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, из Москве одговарају да није потребна лупа да би се видело да за то није одговорно руководство Срба, а још мање Србија и Русија.

– То су, пре свега, учинили међународни званичници, који би требало да буду одговорни за превазилажење постојећих проблема. Управо се високи представник у БиХ Валентин Инцко, пре него што је добровољно дао оставку, флагрантно умешао у унутрашња државна питања. Ситуација се озбиљно погоршала када је Запад номиновао Кристијана Шмита за следећег високог представника, без консензуса у Управном одбору Савета за спровођење мира, мимо СБ УН, као и без одобрења свих страна у БиХ. Постоји само један начин да се превазиђу ови вештачки створени изазови. Све стране у БиХ треба поново да се прикључе дијалогу о томе како саме да превазиђу све проблеме и разлике. Тиме ће обезбедити примену Дејтонског споразума из 1995, осигурати суверенитет БиХ и широка овлашћења два ентитета, као и једнака права три конститутивна народа – поручио је амбасадор Боцан-Харченко.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс