Регион Србија

РЕГИОН У ШОКУ! „Москва стоји иза Додикове политике, он и Вучић нису пријатељи“

Јасно је да сада Русија ментор Срба у Босни и Херцеговини, а Турска ментор Бошњака. Американаца у БиХ није било десет година, а сада је мало вероватно да ће успети да рашире свој утицај, оцењује за „Нову“ политиколог Цвијетин Миливојевић.

Народна Скупштина Републике Српске недавно је усвојила закључке о преносу надлежности са нивоа БиХ на РС. Ова одлука изазвала је бројне реакције широм региона, махом негативне. Миливојевић сматра да у овом случају Устав БиХ није прекршен, као ни Дејтонски споразум, за шта многи оптужују Милорада Додика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Реч је о закључцима, не извршним одлукама о преносу надлежности. За то постоји рок од шест месеци који је остављен за додатне разговоре. Није овде реч о кршењу Устава БиХ, јер је он део мирновног Паришког споразума, који је парафиран у Дејтону, а потврђен у Паризу. Немогућа мисија је да неко крши Устав БиХ, јер конститутивни народи имају своје Уставе“, каже полтиколог.

Због актуелне ситуације, многе западне силе размишљају о увођењу санкција Милораду Додику. Поред тога, поступци Народне Скупштине Републике Српске изазвали су негодовање међународне заједнице и осталих политичких субјеката у Босни и Херцеговини. Аналена Бербок, нова министарка спољних послова Немачке, истакла је да се лично залаже за увођење санкција Милораду Додику.

„Ситуација у Босни и Херцеговини је забрињавајућа. Напори да се ентитет отцепи су неприхватљиви. За мене лично то значи, и ја сам овде на маргинама за то и лобирала, јесте да се постојеће санкције одмах примене на господина Додика“, навела је Бербок.

Немачка сматра да су позиви да се РС одвоји од БиХ, као и поступци који слабе БиХ – неодговорни и неприхватљиви, а као главног виновника види Милорада Додика. Сам Додик је поручио да ће бити спреман да узврати на поступке Запада, нарочито Немачке.

„Можда ће неки покушати да исмеју ово што ћу рећи, али ни Република Српска није без контрамера. Ако Немачка уведе санкције, узвратићемо. Нисам слеп да не знам шта су Америка и Немачка. Али моја порука је – претерали сте. Све сте учинили да замрзимо БиХ, а никада је нисмо ни волели“, рекао је Додик.

Миливојевић, пак, сматра да увођење санкција неће претерано променити ситуацију у Републици Српској.

„То што неко уводи санкције лично Додику, грађане Републике Српске не треба да занима. Он је још од мандата Барака Обаме на листи санкција Сједињених Држава, то је његов ризик“, оценио је он.

Слика која о српском члану Председништва БиХ постоји у јавности, али и страним медијима је погрешна, каже Миливојевић.

„Страни медији праве од Додика ратног злочинца. Са становишта Срба у БиХ он је више дезертер. Он је једини челник тамо који није учествовао у рату, тако да не можете на силу направити ратног злочинца“, каже политиколог.

Иако постоје бројни проблеми који тренутно онемогућавају нормалан рад институција БиХ, Миливојевић сматра да је решење прилично једноставно.

„Пустите та три народа да живе на бази онога што јесте Дејтон, а не на начине на које га тумаче политичке администрације. Овим се никада нису бавили људи који нешто одлучују у европској и америчкој администрацији, већ само помоћници помоћника. То је у најмању руку непоштовање те државе и људи који представљају свој народ. Пустите људе да разговарају, и не немојте правити од једних дежурне кривце“, закључио је Миливојевић за наш лист.

Додик и Вућић нису пријатељи

Не постоји пријатељски однос Вучића и Додика, јер је он исти такав однос имао са Војиславом Коштуницом и Борисом Тадићем, истакао је Миливојевић. Када је реч о наводима да Вучић „руши“ Додика преко Ричарда Гренела, Миливојевић каже да су те тврдње вероватно истините.

„Вероватно неко тражи од Вучића да утишава Додика, али има и оних који не траже. Обзиром да Додик није баш увек добијао подршку од Вучића, он је тражио тамо где су га више слушали, а то је Москва. Више Москва стоји иза његове политике, него Вучић. Тако иза политике Бакира Изетбеговића стоји Ердоган и Турска“, оценио је политиколог.