Регион

Регион у шоку! ЗЕМЉОТРЕС НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ ЦРНЕ ГОРЕ: Мило Ђукановић напушта функцију! Ево шта се дешава!

Председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић највероватније ће се у јануару повући са чела ДПС-а, што значи да одустаје и од нове кандидатуре на председничким изборима 2023. године

Како ствари сада стоје, највероватнији наследник Ђукановића на челној позицији партије која је 30 година владала Црном Гором, биће Иван Вуковић, актуелни градоначелник Подгорице. Мање је вероватно да то буде неко од старијих кадрова ДПС-а – бивши премијер Душко Марковић или Брано Гвозденовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Идеја је да се сачува „здраво ткиво“ ДПС-а и зато је већа шанса да на чело партије дође Вуковић. То је маневар којим би подмлађена и прочишћена партија, без Ђукановића, могла поново да буде кључни партнер у власти – каже извор упознат са приликама у Црној Гори и додаје: Таква ДПС имала би већи коалициони потенцијал, јер са актуелним председником Ђукановићем нико не жели да сарађује.

Мило Ђукановић је пре два дана изјавио да ће ДПС ново руководство изабрати 2022. године, а иако је додао да му никада нико из иностранства није рекао да мора да се склони, јасно је да више нема подршку Запада какву је некада имао и да готово не постоје шансе да настави да води партију.

Промена на челу ДПС-а бацила би и сасвим друго светло на приче о реконструкцији актуелне Владе Здравка Кривокапића или избору нове владе без избора, формирањем другачије парламентарне већине или подршком некој мањинској влади.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Блиц