Србија

ШАМАРЧИНА ВУЧИЋУ ИЗ ЕВРОПЕ: У Предлогу ЕУ Резолуције о Србији СНС батинаши и кршење људских права у Линглонгу

На сутрашњој пленарној седници Европског парламента наћи ће се предлог хитне резолуције о Србији, у којој се посебан акценат ставља на принудни рад запослених радника из Вијетнама у кинеској фабрици Линглонг, насиљу које је виђено током недавних еколошких протеста, проблемима са корупцијом и владавином права, као и на нападе на медије и представнике опозиције.

ЕWБ имао је увид у усаглашени предлог резолуције који су потписале посланичке групе: Либерали (Ренеw Еуропе/Обновимо Европу), Зелени и Социјалдемократе (С&Д). Резолуцију ће сутра на последњој пленарној седници ЕП за ову годину представити посланик Клемен Грошељ, а како је најављено о њој ће посланици ЕП гласати истог дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посланици ЕП изразили су дубоку забринутост због принудног рада, кришења људских права и трговине људима за шта постоји сумња да се одвија у кинеској фабрици Линглонг у Зрењанину. Како ЕWБ сазнаје у документу се позивају српске власти да пажљиво истаже случај и да обезбеде поштовање људских права, посебно радника у фабрици као и да институцијама ЕУ доставе закључке својих истрага и починиоце позову на одговорност.

У тексту резолуције о којој ће се сутра изјашњавати посланици, Европски парламент изражава дубоку забринутост због све већег насиља екстремистичких и хулиганских група против мирних еколошких демонстрација и због количине силе коју је полиција употребила против демонстраната.

– Истовремено, осуђујемо насилно понашање хулигана према мирним демонстрантима и свако крешење основног права на мирно окупљање. Наглашавамо да је слобода окупљања људско право и позивамо српске власти да на одговарајући начин истраже недавне случајеве масовних протеста у којима је полиција наводно прекорачила своја овлашћења или није успела да заштити демонстранте од насиља и њихово људско право на мирно окупљање – поручује посланици у документу у који је наш портал имао увид уз позив српским властима да јавно осуде поступке хулигана против демонстраната.

Портал имао је увид у нацрте резолуције различитих посланичнких група, а у једном од њих посланици ЕП споменули су улогу хулиганских група у заштити мурала осуђеног ратног злочинца Ратка Младића као и да су ти инциденти разоткрили блиске везе између хулигана и полиције. У усаглашаној верзији коју је видео ЕWБ овај члан је избачен.

У документу у који је ЕWБ имао увид, посланици Европског парламента изражавају забринутост због тога што се рад невладиних организација одвија у окружењу које није отворено за критику и упозоравају да су напади попут оних на потпредседницу Странке слободе и правде (ССП) Маринику Тепић због њеног етничког порекла, недопустиви.

Посланици Европског парламента упозоравају власт у Србији да је отварање Кластера 4 „Зелена агенда и одржива повезаност“, у преговорима о приступању, уједно и позив властима у Србији да прате легитимну забринутост изражену у еколошким протестима и да се хитно позабаве овим проблемима током преговора.

Последњи пут оваква хитна резолуција о Србији усвојена је 2014. године, када је осуђено понашање и ратно-хушкачка реторика хашког оптуженика Војислава Шешеља. Ради се о резолуцијама које се покрећу од стране посланика у Европског парламента у случајевима кршења људских права, демократије и владавине права.

Извор: European Western Balkans