Свет

САТАНОВСКИ САВЕТУЈЕ ПУТИНА: Остави Немце без гаса да се мало охладе…

Политиколог Јевгениј Сатановски сматра да руководство Руске Федерације не би требало да остави без одговора безобразлуке нових власти Немачке.

Експерт је у емисији радија Вести ФМ подсетио како је актуелни немачки канцелар Олаф Шолц и пре парламентарних избора дозволио себи оштре нападе на руско руководство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конкретно, он је у више наврата бацао непромишљене и недокументоване изјаве да су „кршења људских права“ наводно систематски дозвољена у Руској Федерацији.

Ова погрешна рачуница актуелног шефа СР Немачке може скупо коштати Берлин.

Сатановски не искључује могућност да одговор Руске Федерације уследи на економском плану.

Реч је о снабдевању Немачке енергентима. Није тајна да Европска унија доживљава велике тешкоће због недостатка гаса.

Ако, на овом питању, и Гаспром одбије да учини било какве уступке по питању сертификације Северног тока 2, онда Немачка, а са њом и већи део Европе, ризикују да доживе сву „чар“ хладне зиме, остајући без руског плавог горива.

Сатановски саветује руског председника да не дозволи било какве испоруке енергената Немачкој преко квота потписаног уговора.

„Нешто ми говори да сертификација Северног тока 2, одложена до лета, не значи да ће Гаспром бити у обавези да ради како Немци желе, али да и даље испоручује гас Немачкој. Нека сами одлуче шта им треба “, нагласио је стручњак.

Међутим, овај сценарио изгледа мало вероватан. Доласком на власт, Олаф Шолц је постао један од оних представника политичког естаблишмента Немачке који су направили заокрет у политици па се сада залажу за приближавање Москве и Берлина.

И на овом пољу, нови немачки канцелар мора да се бори са странком зелених и њеним лидером, министарком иностраних послова Аналеном Бербок.

Извор: webtribune.rs