Свет

Ситуација је драматична! Грађани поново упозорени: „Алармантно, грешка је што није уведено ванредно стање“

Политичари покушавају да стабилизују фронтове у борби са инфективнијим сојем короне – омикроном.

Расположење је алармантно, посебно након првог саопштења експертске групе немачке владе о ковиду 19, којим су у недељу увече престравили Немачку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И сада је висока политика, дакле тзв. „Министарска конференција“ са савезним канцеларом на челу, потврдила правац од пре четири недеље и упозорава грађанке и грађане да буду одговорни, дисциплиновани и да се придржавају мера ограничења за невакцинисане.

Од 28. децембра, непосредно пре почетка журки за дочек Нове године, окупљања вакцинисаних у приватним просторијама биће ограничена на десет особа, клубови и дискотеке мораће да остану затворени, а велика спортска такмичења одржаваће се без присуства публике.

То је одлука која долази у време када се у САД и Израелу већ бележе прве жртве омикрона, а из других земаља стижу вести да је тај сој постао доминантан.

Ово дакле сигурно није некакав велики ударац, што је много људи очекивало, а многи су од тога и страховали.

Није проглашена ванредна епидемијска ситуација, нема ограничења изласка, нема затварања хотела и ресторана.

С друге стране, указујући на ниску стопу вакцинације и забрињавајуће извештаје са одељења интензивне неге у немачким болницама, премијери покрајина из редова демохришћана (ЦДУ и ЦСУ) заложили су се проглашење стања епидемије. Али, савезна влада и Министарска конференција у целини, оријентишу се веома наглашено према саопштењу које су експерти једногласно усвојили и представили. Канцелар Олаф Шолц нагласио је примат научне експертизе и не жели да се сваки дан дискутује о могућим корацима у деловању и увођењу додатних пооштравања.

То се само може поздравити, јер тако поједини премијери покрајина не могу да се сакрију иза савезне владе.

А покрајине саме могу да објаве стање епидемије, као што је то рецимо у уторак урађено у Берлину.

С друге стране, премијер Северне Рајне-Вестфалије, Хендрик Вист у Шолцовом присуству рекао да је „грешка“ што није уведено ванредно епидемиолошко стање – то се није догодило од пролећа 2020, од када се због короне одржавају Министарске конференције.

Међутим, на три странице саопштења научника епидемиолошко ванредно стање се као појам не појављује.

Нигде. У њему се залаже за „снажно смањење контаката“, на другим местима се позива на „делотворне и усаглашене мере на нивоу читаве државе у циљу контроле процеса инфекције“ и захтевају се „посебно добро испланирана и добро искомуницирана ограничења контаката“.

Експерти помињу и делотворно ношење маски и избегавање окупљања. Али, све то није изричита препорука за проглашење ванредног епидемиолошког стања или локдауна.

Заборављена деца

Препоруке међутим у великој мери игноришу често критиковану ситуацију у нижим разредима школа.

То је досадно и већ је постало традиција.

И то је свакако одговорност самих покрајина.

Пре неки дан се појавио извештај да се, док многе школе и даље чезну за вентилационом техником, у једној савезној покрајини парламент опремио одговарајућом техником за вентилацију.

Олаф Шолц додуше показује шта држава може и жели да уради, али његов приступ такође јасно даје до знања и шта би покрајине саме морале да ураде.

Ако су нас досадашња ширења сојева корона-вируса нечему научила, онда је то да је свет за пандемију и буквално – глобално село.

И само нам заједно може поћи за руком да се са њом изборимо.

То би требало да и у Немачкој, и на европском нивоу, постане много важнија тема – најкасније када се затворе сада актуелни фронтови у борби против омикрона.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW