Србија

Сјајна вест! ПРИНОВАМА ПО 100.000 ДИНАРА: Нове мере за новорођену децу и решавање стамбеног питања

ПАРОВИ који се одлуче да у 2022. години постану родитељи могу да рачунају на већу помоћ државе. Примера ради, двоје младих који имају мање од 30 година, добију прву бебу, а притом и поднесу захтев за куповину стана, из државне касе моћи ће да добију и до 25.000 евра! Са тим новцем имаће прилику да реше неке од највећих проблема који су их досад мучили у одлуци да заснују породицу.

Већ почетком фебруара на рачун ће им лећи по 100 евра на име подршке младима, одмах по доласку принове у кућу стићи ће 300.000 динара једнократне помоћи, а док дете не прослави први рођендан моћи ће да поднесу и захтев за учешће или куповину стана. За решавање стамбеног питања планирано је да добију половину новца који ће искористити као учешће за кредит или куповину крова над главом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Државна подршка за стан зависиће највише од града у коме парови живе и цена некретнина у том месту. То значи да ће комисија, чије је оснивање предвиђено изменама Закона о финансијској подршци породицама са децом, одлучивати о конкретном износу.

– Деца су наша будућност и то је нешто око чега нема расправе – каже министар финанасија Синиша Мали. – Значајно смо повећали издвајања за прво дете, на чак 300.000 динара. Одлучено је да ће родитељи за друго и треће добијати једнократно по 100.000, уз већ постојећих 10.000 динара месечно у трајању од две године за другу бебу, односно 12.000 месечно за треће дете у трајању од 10 година.

Министар за демографију и бригу о породици Ратко Дмитровић је навео да су измене закона и финансијска стимулација за рађање корак даље.

– Новац апсолутно није пресудан у демографији, али је важан, јер је то врло сложен и тежак проблем – истакао је Дмитровић. – Демографски проблеми у Србији присутни су више деценија, они су последица друштвених проблема, пре свега економских, политичких и правних.

Још једна од значајних мера која ће важити од Нове године је и да ће мајка која роди двојке добити једнократну помоћ у износу од 400.000, односно за тројке 500.000 динара.

Удружење „Маме су закон“ подржало је измене прописа, које, како наводе, иду у правцу јачања финансијских капацитета породице.

– Пронаталитетне политике су од највишег националног интереса данас, а тако ће бити и у будућности – рекла је Татјана Мацура, председница удружења.

ЗА ПОДРШКУ 8,7 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

НОВА помоћ намењена младима показатељ је стабилности јавних финансија, подсећа министар Мали.

– Уз помоћ младима, којих има нешто више од милион, и са раније најављеном помоћи пензионерима од по 20.000 динара, долазимо до тога да су сва три пакета подршке привреди и грађанима вредна укупно око 8,7 милијарди евра, односно око 18 одсто БДП.

 

 

 

Извор: Новости.рс