Србија

Скандал! ИЗ ЏЕПА ГРАЂАНА скоро 30 милиона евра за енергетску катастрофу!

Још увек се по Србији подвлаче рачуни да се види колико нас је коштала снежна мећава која је непрекидно падала два дана. Дефинитивно највећу штету претрпеће ЕПС и држава Србија, који су три дана дали скоро 30 милиона евра за увоз струје. Штета ни изблиза није коначна, јер и даље струју увозимо, док се наше термоелектране не оспособе да раде оно за шта их сви плаћамо. Једно је сигурно – све ово ће пре или касније доћи на наплату грађанима Србије.

Више до 48 сати поједини грађани Србије нису имали струју, грејање, а све то док су се борили са снегом у својим местима, путевима, раскрсницама. Према званичним подацима више до 90.000 потрошача није имало струју, али број оних који нису имали електричну енергију вероватно је и већи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највероватније никада и нећемо сазнати прави број грађана без електричне енергије, јер је ЕПС назначио да ове информације неће давати новинарима. Новинарка нашег портала раније је обавестила јавност да су из Краљева рекли да је стигло наређење да ову информацију више не дају новинарима, већ да сада упућују на мејл адресу ПР службе у Београду, иако ово никада није била пракса.

Док упорно одбијају да кажу званичне информације колико грађана није имало струју, рачуни стижу, а они уопште нису занемарљиви. Председник Одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде Душан Никезић рекао је да смо за три дана увезли струју у вредности од 28 милиона евра.

„Нама је 70 одсто капацитета производње струје на угаљ, имали смо претходних неколико дана производњу из угља само 25 одсто. У недељу смо имали увоз струје од пет милиона евра, јуче 11 милиона, данас 12 милиона евра. За само три дана увезли смо струју за 28 милиона евра. То је вредност изградње пет-шест школа или једне ковид болнице. Због неодговорног и нестручног вођења ми смо од септембра увезли струје за 250 милиона евра, и то у периоду када је цена повољна да се струја извози и ствара нека акумулација за зимску сезону, и до марта се планира да се увезе још 250 милиона евра, дакле 500 милиона евра“, рекао је он и додао:

„Дошли смо у ситуацију да се највећи произвођач струје на Балкану налази пред банкротом у тренутку када имамо највеће цене струје у историји на светском тржишту, уместо да остварујемо екстра профит, уместо да смо зарадили 250 милиона евра, ми смо то изгубили, и још ћемо толико до марта. ЕПС те губитке не може финансијски да издржи“, истиче Никезић.

Председник ресорног одбора ССП је подвукао да је због овог енергетског колапса крив ЕПС, односно јако лоша припрема за зимску сезону.

Консултант Богдан Петровић рекао је да се не зна до када ће Србија да увози струју, као ни на који начин ће дуговања бити регулисана.

„Ми не знамо по којој цени је струја купљена, ми данас увозимо струју више него што смо увозили јуче. Та криза ће трајати још извесно време, али је тешко рећи колико ће Србија плаћати нешто за шта не знамо тачну цену. На привреду ово још увек није утицало, јер ЕПС то није пренео на цену, али ће кад тад морати да пренесе на привреду и грађане“, рекао је Петровић.

Он је подвукао да ми иначе увозимо струју, а да се највише увози из Босне и Херцеговине и Бугарске.

„Ми је увозимо са свих страна, али ово су земље одакле доминантно набављамо. Заправо, потпуно је свеједно од кога је набављамо јер се струја набавља по тржишној цени, она нема боју да тако кажем. Свугде је иста та тржишна цена која ће морати да се врати И плати. Нико нам ништа неће поклонити, све је ствар трговине. Некада су то компензациони аранжмани када дуг враћате преко струје, а некада је новац у питању. Све су то сложени аранжмани о којима ми сада немамо много информација“, казао је Петровић.

 

 

Извор: Нова