Србија

ШОКАНТНО! Ко је то нама још 2018. године навукао Рио Тинто на врат? Иза свега се крије…

Фото: Јутјуб

Иако смо често последњих дана чули да су прошле власти довеле Рио Тинто у Србију, истина је таква да је премијерка Ана Брнабић још 2018. године рекла да ће се лично она укључити у преговоре око доласка ове компаније.

„Ово је у ствари борба за нове инвестиције“, рекла је јасно премијерка Ана Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У прилогу који је објављен на РТС 2018. године наводи се да су договорени квартални састанци с рударским конгломератом Рио Тинто.

„Директори Рио Тинта су са мном и ја ћу се сада и лично укључити у даљу реализацију овог пројекта како бисмо имали максимално позитивни ефекат“, рекла је Брнабић тада.

Подсећамо, последњих дана велики су протести грађана широм Србије због доласка поменуте фирме, али је председник Вучић у свом маниру „опрао руке“, те рекао да је још прошла власт дала дозволу Рио Тинту да дође у Србију.

Вучић је у обраћању јавности показао неколико докумената који, како је рекао, доказују да је бивша власт од 2004. до 2012. године одобрила компанији „RIO SAVA EXPLORATION“, делу корпорације Рио Тинто, да изводи геолошка истраживања на подручју општине Лозница, чему се противе еколошка удружења и део грађана.

Вучић је рекао да „кључни документ од 1. фебруара 2012. одобрава тој компанији извођење радова методом бушења великог пречника“.

„Једина одлука која је на било који начин дирала у интегритет земљишта, била је из 2012. године, када су на власти били представници бившег режима“, подвукао је Вучић.