Србија

Шокантно! СРБИЈА БИ МОГЛА ДА ИМА С-400 НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ ЗБОГ БУГАРСКЕ ГРЕШКЕ! Ево шта се дешава!

Руски противваздушни ракетни одбрамбени систем, С-400 Тријумф, представља стварну претњу за Бугарску и НАТО, изјавио је у суботу професор Момчил Дојчев, копредседавајући Атлантског савета, сазнаје сајт Булгариан Милитари

Његова изјава је према наводима овог сајта за сада се само прича да је С-400 остао на територији Србије након руско-српске вежбе Словенски штит крајем октобра ове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Проблем није толико у томе што смо ми дали дозволу јер је то делом због уговора између ЕУ, НАТО и Русије, Србије, већ у томе што не знамо да ли је овај противваздушни систем заиста остао у Србији или се вратио у Србију. Чак и да се врати у Русију, забрињавајуће је што су се ови руско-српски маневри у српској бази Батајница код Београда показали као годишњи. То значи да ће С-400 Тријумф практично ту остати, а то је већ претња безбедности не само летова, већ и безбедности свих земаља НАТО-а“, рекао је професор.

Шта је заправо С-400 Тријумф?

Противваздушни одбрамбени систем С-400 је модернизована верзија старог совјетског система С-300. Међутим, С-300 је и даље у употреби, како у Русији, тако иу Бугарској и другим бившим социјалистичким земљама. Али не само у овим земљама – има га и Грчка.

Бројне међународне публикације, укључујући и САД, тврде да је ракетни систем С-400 један од најопаснијих на свету, тврди овај сајт.

Амерички часопис Тхе Ецономист је 2017. године идентификовао С-400 Тријумф као „један од најбољих система противваздушне одбране икада направљених“,  Стокхолмски међународни институт за истраживање мира рекао је да је „С-400 међу најсавременијим системима које свет тренутно има .”

Још једна предност радарске технологије С-400 је могућност лоцирања и обарања крстарећих ракета.

Радар 96Л6Е2 детектује апсолутно све типове авиона, ловаца, бомбардера и летелица са стелт технологијом које су свету познате и које данас имају. Ради на било ком терену – неравном , шумама и планинама. Радар може да лоцира и ухвати у режиму праћења 100 циљева истовремено.

Тренутно је Русија у завршној фази развоја свог новог система противваздушне одбране С-500, који ће имати модернизовану верзију радарског система и бити наоружан хиперсоничним ракетама.

Шта је још рекао професор Момчил Дојчев?

Према речима професора, постојање војне базе код Ниша могло би да представља проблем не само за Бугарску већи за друге чланице НАТО.

Међутим, остаје чињеница да је гласина о „напуштеном” С-400 на територији Србије и даље занимљива јер се тиче активности Бугарске као чланице НАТО-а. „Ако би наша влада желела да се таква инспекција изврши на бугарској територији, мало је вероватно да би Русија закључила уговор са Србијом којим би С-400 практично оставио у близини базе у Београду“, рекао је експерт.

Ова изјава је узнемирујућа и поставља следећа питања:

Зашто нисмо проверили која руска војна техника прелази Бугарску, с обзиром да смо чланица НАТО-а и европска граница?

Да ли је редовна пракса да бугарске службе не проверавају страну војну опрему која пролази кроз земљу?

Који су принципи за избор „који су критеријуми који одређују шта се проверава, а шта не“?

Да ли је руска влада знала да Бугарска нец́е извршити проверу проласка војне опреме да би себи приуштила уговор који би заправо оставио С-400 у Србији? Шта је рекао председник Србије Александар Вучић, а шта не? Пита се професор Дојчев.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Bulgarianmilitary